Rood voor Vermeer doet Ajax goed

Er is consternatie na de rode kaart voor Kenneth Vermeer, maar Jasper Cillessen valt uitstekend in en zal ook volgende week in de topper tegen PSV het doel van Ajax verdedigen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Ajax - Heracles 4-0

Ajax - Heracles beleefde pakweg één minuut van de heerlijke sensatie die het verloop van een sportwedstrijd totaal kan ontregelen, vanuit het niets. Zo'n minuut waarin verbijstering en onrust onder het tribunevolk samenballen tot een gevoel van: vanaf nu kan alles.

Het kwam er niet van, van die totale ommekeer, omdat tien Ajacieden minder moeite hadden met elf Heraclieden dan elf Ajacieden. Ajax was van de vier kanshebbers op de landstitel in de eredivisie de enige die op zondag voetbalde. De kampioen sloot het weekeinde van de matadoren af met de handhaving van de status quo op de ranglijst, na de uiteindelijk ruime 4-0 tegen Heracles. De kampioen blijft dus koploper.

Ajax, PSV, Vitesse en Feyenoord wonnen alle vier en dat was bijna bijzonder in deze casinocompetitie, wetende dat het de komende twee weekeinden in ieder geval anders zal zijn, met volgende week PSV - Ajax en een week later Feyenoord - Vitesse op de rol.

Bizar kan voetbal zijn. Zo is Ajax - Heracles een beetje gezapig, zondag in de namiddag in Amsterdam. De lentezon tekent fraaie schaduwen op het veld en de zogenoemde Engelenbak in de buurt van de dug-out zit vol met reünisten. Oud-Ajacieden, van Bleijenberg tot Dusbaba, van Knopper tot Gasselich, van Schilcher tot Zwamborn. En dan opeens lijkt het duel een totaal andere wending te nemen bij de tussenstand van 1-0, kort na rust.

Doelman Vermeer torpedeert de doorbrekende Castillion, die sprintles geeft aan Moisander, en krijgt rood, hoewel het vrij lang duurt alvorens arbiter Bossen de kaart daadwerkelijk toont. Het is desondanks vreemd dat een groot deel van het publiek schandelijke liedjes blijft zingen over Bossen. Veel duidelijker zie je ze niet, overtredingen waarop een rode kaart staat.

Aanvallen

Ajax leidt dan wel met 1-0 (Schöne), maar het soms aardig combinerende doch lieve Heracles heeft opeens een man meer. Dit moet het moment zijn om iets meer te durven aanvallen. Trainer Bosz zal na afloop zeggen dat hij met tegenzin veel defensiever was begonnen dan normaal, omdat hij anders volstrekt kansloos dacht te zijn tegen het kwalitatief veel betere Ajax.

Maar dan gaat het snel, nog voordat Heracles ook maar één snood plannetje heeft kunnen presenteren aan den volke. Doelman Jasper Cillessen valt in, ten koste van Fischer, en redt schitterend op de vrije trap van Duarte, die nog resteerde na de uitsluiting van Vermeer. Cillessen hervat het spel met een lange bal, waarna Sigthorsson een beetje in de kluts scoort; 2-0 dus in plaats van een mogelijke 1-1. Meteen keert de rust op de tribune weer.

Trainer Frank de Boer brengt na afloop een ode aan de ingevallen doelman, die zich veel meer van zijn transfer naar Ajax had voorgesteld dan af en toe een partijtje keepen in het bekertoernooi, plus een invalbeurt als Vermeer geblesseerd of geschorst is.

Cillessen is een jonge, gedreven prof, zo bewijst hij volgens De Boer. Hij zweeft bij de vrije trap van Duarte naar de hoek in de stijl van wijlen Van Beveren, pakt de bal klem en maakt even een gebaar van: ja, hebbes. De Boer: 'Als reservespeler moet je ook op en top naar een wedstrijd toeleven.'

Daarvoor krijgt Cillessen nu een week de tijd in plaats van een paar minuten, want in de topper tegen PSV zal Vermeer geschorst zijn. De Boer mag zich sowieso gelukkig prijzen met de bank: ook de van een blessure herstelde Poulsen speelt volgende week vermoedelijk, om het middenveld meer gewicht te geven. En wie weet geldt dat in Eindhoven ook voor Babel, die uitstekend invalt en de ruimte benut die Heracles steeds meer laat na de 2-0.

De consternatie is overigens nog niet voorbij na die 2-0. Weer een minuut later blijft Cillessen liggen, na een botsing met Van Rhijn. De Boer had even niet geweten welke speler in dat geval had moeten keepen. Gelukkig hoefde hij die gedachte niet te voltooien. Cillessen staat weer op, Heracles probeert meer aan te vallen en krijgt nog twee treffers tegen, van Babel en Eriksen.

Daarbij mist Ajax te veel kansen. De Jong is Ajax' topschutter met 11 goals en het totaal bedraagt pas 70, waardoor in doelsaldo een onoverbrugbare achterstand op PSV is opgelopen. Wil Ajax de kampioenskansen in eigen hand houden, dan zal het volgende week in ieder geval niet mogen verliezen, met drie punten voorsprong.

Het zij gezegd dat de 3-0 en 4-0 van hoge kwaliteit zijn. Schöne laat Babel scoren na een fraaie combinatie vanaf het middenveld. Het cadeautje van de dag is een geplaatst schot van Eriksen in de bovenhoek, na een korte hoekschop. Het belooft een spannende zondag te worden, bij PSV - Ajax.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden