Update

'Rood vlees vergroot de kans op vervroegd overlijden'

Het regelmatig eten van rood vlees kan de levensverwachting van de consument verkorten. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Harvard Medical School, gehouden onder 120.000 consumenten.

Beeld Thinkstock

'We ondervonden dat een hoge consumptie van rood vlees gepaard ging met een significant verhoogd risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker', aldus de onderzoekers. Zodra het rode vlees wordt vervangen door vis, kip of noten, worden deze risico's verlaagd.

Volgens de wetenschappers verhoogt een extra portie onverwerkt rood vlees bij iemands dagelijkse voeding het risico op overlijden met dertien procent, de kans op dodelijke hart- en vaatziekten met achttien procent en de kans op overlijden aan kanker met tien procent. De risico's liggen bij verwerkt rood vlees (zoals ham en salami) een paar procent hoger.

De onderzoekers suggereren dat het verzadigde vet van rood vlees de oorzaak is van de toenemende kans op hartproblemen. Het natrium in verwerkt vlees zou de kans op hart- en vaatziekten verhogen door het effect van natrium op de bloeddruk.

'Rood vlees kan nog steeds worden gegeten als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon, maar kies dan voor de magere varianten en gebruik gezondere manieren van koken, zoals grillen', aldus Victoria Taylor, diëtiste bij de Britse Hartstichting.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 38.000 mannen tussen 1986 en 2008 en de gegevens van zo'n 84.000 vrouwen tussen 1980 en 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden