Rood staan? De overheid helpt...

De overheid maakt zich grote zorgen over de consument. Die bouwt veel te hoge schulden op. Overkreditering, met een mooi woord....

Iedereen die een maandje achter is met zijn nutsrekening, komt volgens het donderdag gepresenteerde plan in een centraal bestand dat zou moeten worden ondergebracht bij Bureau Kredietregistratie in Tiel. Het BKR - geen overheidsinstelling maar een initiatief van de banken - houdt nu alleen uitstaande leningen bij. In het belang van de banken, dat spreekt.

Centrale registratie klinkt makkelijker dan het is, realiseren de ministeries van Financiën en Sociale Zaken zich. Want het zorgzame plannetje houdt in dat bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, telefoniebedrijven en energieleveranciers hun klantgegevens moeten verstrekken.

Centrale registratie klinkt ook kordater dan het is. Want de ministeries binden de strijd met de zich opstapelende schulden al polderend aan. Kredietaanbieders worden geenszins verplicht bepaalde klanten geen geld meer te lenen. 'Dat is de verantwoording van de kredietaanbieders', aldus Sociale Zaken. Ofwel, de aanbieders mogen blijven doen wat ze nu doen: bepaalde klanten steeds meer geld lenen.

Dat de DSB's en Gelinks van deze wereld de consument altijd wel een PL'etje willen verkopen, weet minister Hoogervorst van Financiën natuurlijk ook wel. En dus komt er een panacee voor alle kwalen uit de hoed: Financiën wil een zorgplicht voor kredietverleners instellen, waarbij het belang van de consument voorop zou moeten staan.

En bij zo'n zorgplicht hoort een toezichthouder: de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die moet in de ogen van de ministeries kritisch kijken naar de reclame-uitingen van een sector die zoals bekend graag soap-acteurs inhuurt om mensen soepel aan een lening te krijgen. In voorkomende gevallen moet de AFM de boosdoener op de vingers tikken.

Het is de grote vraag of zo'n aanpak werkt. Afgelopen maand bracht de AFM naar buiten dat kredietverstrekkers de wet overtreden door leningen te koppelen aan dure verzekeringen. Klinkt ernstig, zou je denken. Maar de sector haalde de schouders op en ontkende alles. De gewraakte reclamecampagnes werden zelfs geïntensiveerd.

Te vrezen valt dus dat het plan weinig meer behelst dan vrome woorden. Ook kredietaanbieders moeten zich zorgen maken over de schulden van de consument, vindt de overheid. Maar dat is juist het punt: kredietaanbieders maken zich helemaal geen zorgen over de schulden van de consument. Ze leven ervan.

En de overheid mag intussen centraal registreren wat ze wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden