Rood of zwart: Voor de rente kan spaarder het wel laten

Sparen heeft nauwelijks zin meer, althans voor het geld - de rente-opbrengst - hoef je het niet meer te doen....

NICO GOEBERT

De verlaging van de officiële tarieven werkte de afgelopen weken door in de rente die de banken vergoeden op spaarrekeningen en deposito's. Om 6 procent of iets meer rente te krijgen, moet de spaarder zijn geld al tien jaar vast zetten. Op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen vergoeden de banken door de bank genomen maar 4 procent.

Er is een grote uitzondering. Roparco, de spaarinstelling van de Robeco-groep, verhoogde als enige tegen de trend in de rente tot 4,75 procent. Maar er zit bij dit royale gebaar een addertje onder het gras. Tegelijkertijd schafte Roparco de traditionele winstdeling voor de spaarders af. De laatste jaren kwam deze uitkering uit op 0,3 procent.

Per saldo gaat de Roparco-spaarder er dus iets op achteruit: 0,05 procent, maar het goede nieuws is dat er nergens anders een hogere rente te krijgen is op een vergelijkbare spaarrekening dan bij Roparco. Met de verhoging van de rente is Spaarbeleg de erkende prijsbreker van Aegon zelfs gepasseerd. Spaarbeleg vergoedt net iets minder rente: 4,7 procent, maar met dit verschil dat de spaarder bij Roparco hoogstens 50 duizend gulden opnemen van zijn saldo en Spaarbeleg daaraan geen beperkingen stelt.

Nog treuriger is het gesteld met de spaarder die zijn geld slechts een beperkte periode kan missen en is aangewezen op deposito's met een looptijd van een maand. De meeste banken geven daarvoor een vergoeding van minder dan 3 procent, een iets hogere rente is wel mogelijk, maar dan moet het geld voor minstens een half jaar worden weggezet. Dat geldt voor stortingen van minstens 25 duizend gulden. Bij een ton of meer vergoeden de banken enkele tienden van procenten extra.

Nico Goebert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden