ROOD OF ZWART: Staal is zuinig en past op de oudjes

De spaarrente is de afgelopen maand opnieuw gedaald. Spaarbeleg, een van de grote partijen op de spaarmarkt, schroefde de rente omlaag tot 4,3 procent....

NICO GOEBERT

Dat is nu niet meer het geval. Garanti Bank, de Nederlandse dochter van de Turkse UGBI Bank, hield het tarief ongewijzigd op 4,4 procent, en bezet daarmee samen met Interbank de koppositie. Roparco, de spaardochter van de Robeco-groep, houdt de grote concurrent Spaarbeleg nauwlettend in de gaten. Roparco verlaagde afgelopen maand het tarief met 0,15 procent tot 4,25.

De verschillen in de tarieven op de spaarmarkt zijn aanzienlijk. Slechts een handjevol instellingen geeft een spaarrente van meer dan 4 procent. De meeste banken geven rond de 3 procent, en een flink aantal zit daar zelfs nog onder. Zo geeft het Haagse Staal Bankiers, de bankdochter van de Achmea-groep, niet meer dan 1,7 procent op spaartegoeden van minder dan 25 duizend gulden. Maar over bedragen van een kwart ton of meer wordt 3 procent vergoed.

Ook Staal verlaagde kortgeleden de spaarrente - met 0,2 procent. C. Keesom van Staal Bankiers deelt de kritiek die eerder door andere bankiers is geuit op de kunstmatig hoge spaarrente bij sommige concurrenten. 'Dat is terecht', zegt Keesom. 'De interbancaire driemaandsrente bedraagt 2,6 procent en over een jaar 2,82 procent. Daar moet dus geld bij.'

Staal Bankiers doet aan die gekte niet mee, maar doet wel iets aardigs voor oudere spaarders. Klanten van 55 jaar en ouder krijgen een 'senioren-opslag' van 0,1 procent. 'Daarmee proberen we ouderen aan te zetten tot sparen', verklaart Keesom deze niet alledaagse opslag. De oudere klanten van Staal hebben daar 'positief' op gereageerd, maar over de hele linie heeft de bank last van de stunters. 'Spaarders wijken uit naar meer profijtelijke rekeningen', zegt Keesom.

Nico Goebert

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden