ROOD OF ZWART: Bijna alle spaarders moeten het doen met een kwartje minder

Zelfs de prijsstunters op de spaarmarkt hebben het hoofd moeten buigen. De Garanti bank (UGBI) - lange tijd de bank waar de spaarder de hoogste rente kreeg - verlaagde deze vergoeding de afgelopen maand....

NICO GOEBERT

Daarmee bezet Garanti wel weer de eerste plaats op de ranglijst, want vrijwel alle partijen op de spaarmarkt schroefden hun tarieven terug. Spaarbeleg, de spaardochter van verzekeraar Aegon, zelfs nog sterker dan de meeste andere instellingen. Spaarbeleg verlaagde de vergoeding aan de spaarders met 0,3 procent tot 4,5 procent. Roparco, de spaarinstelling van Robeco, beperkte de verlaging tot 0,2 procent naar 4,4 procent.

'De spaartarieven waren kunstmatig hoog', verklaart I. Türkmen van Garanti de verlaging. 'We hebben de spaarrente heel lang op 5 procent kunnen houden, maar je moet een keer toegeven.' Vooral de concurrentieslag tussen Spaarbeleg en Roparco, die elkaar voortdurend scherp in het oog houden, heeft een verlaging lange tijd tegengehouden. Maar deze maand moesten ook deze giganten door de bocht.

'We hebben de eerste twee maanden veel geld binnen gekregen', zegt de Robeco-woordvoerder. Dat geld moet noodgedwongen kort belegd worden en de rente op de geldmarkt ligt maar iets boven de 3 procent. 'Je kijkt naar de opbrengst van de uitzettingen en naar je uitstaande verplichtingen. De conclusie was dat de rente omlaag moest.'

De verlaging van de spaarrente deed zich overigens over de gehele linie voor. Ook andere grote partijen op de spaarmarkt als de Rabobank en de Postbank vergoeden rond een kwart procent minder.

Toch biedt een spaarrekening door de bank genomen nog altijd meer profijt dan een deposito. De deposito-tarieven - toch al op een ongekend laag niveau - gingen de afgelopen maand nog verder omlaag. Een rentevergoeding van iets boven de 3 procent is een grote uitzondering.

Nico Goebert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden