Ronnie Brunswijk: proces staken na amnestie

Ronnie Brunswijk, coalitiepartner van de Surinaamse president Desi Bouterse, wil dat het 8-Decemberproces direct wordt gestaakt als de amnestie tegen de verdachten is bekrachtigd. 'Als de amnestie wordt afgekondigd, moet het proces terstond stopgezet worden', zei ABOP-leider Brunswijk dinsdag in de wandelgangen van het parlement tegen de Volkskrant.

PARAMARIBO - Het is voor het eerst dat een van de coalitiepartijen zo duidelijk zegt dat de voorgestelde amnestie voor Bouterse en de 21 andere verdachten betekent dat de berechting van de president moet stoppen. Bouterses NDP, die het amnestievoorstel heeft ingediend, ontkent voortdurend dat de wetswijziging bedoeld is om het proces voor de krijgsraad te beëindigen.


Het parlement debatteerde dinsdag voor de tweede dag uitvoerig over het omstreden amnestievoorstel. 'Als de president een vonnis krijgt, zul je veel onrust krijgen', zegt Brunswijk. 'Op basis daarvan zal ik ook stemmen. We willen voorkomen dat de president wordt veroordeeld. Misschien durven de andere coalitiepartijen het niet zo te zeggen. Maar ik zeg het zo: het proces moet stoppen.'


Uitvoerig gesprek

Bouterse en de NDP zijn afhankelijk van Ronnie Brunswijk en de Javaanse politicus Paul Somohardjo om de amnestie door het parlement te krijgen. Het tweetal had vorige week een uitvoerig gesprek bij Bouterse thuis. Kort daarop zei Somohardjo dat hij het amnestievoorstel zou steunen.


Bouterses samenwerkingsverband van partijen, de Mega Combinatie (MC), bestreed dinsdag opnieuw dat de amnestie bedoeld is om de rechtszaak te saboteren. 'Het strafproces zal zijn voortgang vinden', zei parlementslid Henk Ramnandanlal.


Oud-minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi deed een klemmend beroep op Bouterse, die de wetswijziging moet bekrachtigen als die is aangenomen, om de amnestie te blokkeren. 'Deze wet pleegt een inbreuk op de internationale rechtsorde die u moet bevorderen', aldus Santokhi. 'Komt u niet aan het proces dat gaande is. Komt u niet aan de rechterlijke macht.'


Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept Suriname op het 8-Decemberproces gewoon te laten doorgaan. 'De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat', aldus Rosenthal.


Of de berechting van Bouterse en zijn medeverdachten wordt gestopt, moet volgende week duidelijk worden. De auditeur-militair moet op 13 april, als hij vindt dat de verdachten schuldig zijn aan de executie van vijftien critici van het militaire bewind, met zijn strafeis komen. Volgens de amnestiewet moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard als de amnestie is ondertekend door de president en bekrachtigd is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden