Ronnie Aloema laat zich niet passeren

Suriname probeert zich te plaatsen voor het WK voetbal in 2010. In de thuiswedstrijd wordt Guyana met 1-0 verslagen. Maar er had meer ingezeten....

Diederik Samwel

De spelers van de nationale selectie hangen ’s ochtends rond bij de ingang van het spelersverblijf. Met een half oog volgen ze een jeugdwedstrijd. Linksback Rinaldo Lupson knuffelt met zijn dochtertje van vijf maanden dat kirrend reageert en aan zijn lange rastaharen trekt. Dat brengt koluku, geluk. Hij zenuwachtig? Kom nou! Guyana gaat eraan vanmiddag, klari.

Boven zit doelman Ronnie Aloema voor de televisie. Voor EK-wedstrijden is het nog te vroeg en hij maakt zich vrolijk om een aflevering van Tom en Jerry. Gisteren heeft de trainer hem verteld dat hij vanmiddag de voorkeur krijgt boven Harold Blokland, normaal de eerste keuze. Maar die stond in de laatste oefenwedstrijd weer eens zo nonchalant te keepen dat bondscoach Jaliens niet anders kan. En Aloema staat er altijd.

Dat was goed te zien tijdens een sessie van mental coach Bouke de Boer, die weer over was gekomen uit Nederland om de selectie extra geloof in eigen kunnen bij te brengen. Best een lastige opgave, had De Boer zich laten ontvallen. Omdat de Surinaamse voetballers, hoe stoer en trots ze er ook uit mogen zien, toch vooral verlegen en afwachtend in het leven staan.

Behalve Aloema. Die heeft een wedstrijd al gewonnen vóór de bal aan het rollen is gebracht.

Na een groepsgesprek en oefeningen in het concentreren van energie op het linkeroor, wordt het menens. Alle spelers krijgen een houten plankje, zo’n 25 bij 25 centimeter en een halve centimeter dik. Daarop moeten ze een persoonlijke doelstelling schrijven. Een tekening of symbool mag ook, zo lang maar duidelijk is wat je wilt bereiken. Het hoeft trouwens niet met voetbal te maken hebben, iets met werk of relatie mag ook.

Daarna moet dat plankje doormidden. De Boer zal het eerst voordoen. Onder muzikale begeleiding van Chariots of fire van Vangelis legt hij zijn plankje met beide randen op twee grote stenen, zo’n halve meter boven de grond. ‘Concentreren, alle energie naar arm en hand brengen, ademen vanuit de buik en maximale aandacht op het plankje richten.’

Vastberaden stapt hij naar voren, zet één voet naast het plankje om vervolgens met de handpalm in een korte, felle beweging uit te halen. Mooi niet. De Boer faalt in twee pogingen. Maar hij is een oude man, verontschuldigt hij zich: binnenkort wordt hij 60.

De achttien spelers staan er hoofdschuddend bij. Als meneer Bouke zelf er al niet doorheen komt. . . Dan meldt Aloema zich. Hij tekent eerst de overeenkomst die hij met spelers en staf aangaat om ten koste van Guyana de volgende ronde te halen en haalt diep adem. Stilte in de zaal, alleen Vangelis is te horen.

De doelman doet twee stappen naar voren, opent zijn ogen en stort zich op het plankje. Pats, dwars doormidden. De selectie juicht. Daarna volgen alle spelers zijn voorbeeld, op één na, maar die heeft een polsblessure.

De Boer klapt zijn handen stuk. Tegen wie moesten ze ook weer in die WK-wedstrijd?

Voor het eerst sinds tijden is het André Kamperveenstadion uitverkocht. De handelaars in bara’s, bloedworst en bier draaien een mooie omzet. Een beetje voetballiefhebber gaat niet met een lege maag op de tribune zitten.

Of het publiek er vertrouwen in heeft? Mwah, zo denderend was die oefencampagne niet en de laatste overwinning op Guyana dateert alweer van jaren geleden.

Met dezelfde instelling staat Suriname in het veld. Geen wonder dat ballen van de voet springen, passes niet aankomen en het tempo te laag ligt. Toch krijgt natio de beste kansen, omdat het buurland niet bepaald een wereldploeg binnen de lijnen brengt.

Tien minuten na rust wordt het 1-0 en dat blijft het. Bondscoach Jaliens is tevreden. Maar hoeveel kansen moeten ze krijgen om er eentje extra in te prikken? Aanvoerder Marlon Felter zoekt de kleedkamer op, boos. Uitblinker en matchwinner Clifton Sandvliet trekt nijdig zijn schoenen uit.

Alleen Ronnie Aloema grijnst, zijn gouden voortand schittert. Om te winnen zal Guyana volgende week in elk geval moeten scoren. Dat betekent dat ze Aloema moeten passeren. En dat zit er gewoon niet in. Iedereen heeft het toch kunnen zien vanmiddag?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden