Rond

De firma Nike presenteerde gisteren een nieuwe voetbal. Dit gebeurde in een zaaltje bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.De nieuwe bal is rond, net als de vorige bal van Nike....

Martin Bril

Goed.

De gebroeders (een laconieke versie van Ed en Willem Bever) waren gisteren aanwezig toen de Nike Total 90 Aerow ten doop werd gehouden. Ook bij deze bal voelen ze zich weer erg betrokken, al hebben ze er weinig werk aan gehad: rond is rond tenslotte, die kennis hadden ze Nike al geleverd. Toch vinden ze deze nieuwe bal bijna net zo mooi als de vorige, misschien wel mooier zelfs.

De filosofie achter de nieuwe bal is gebaseerd op de waarneming dat voetballers steeds sneller, sterker en fitter worden. Een mannetje als Roberto Carlos loopt zich te pletter, houdt het vol tot de negentigste minuut én kan nog hard knallen ook. Om tegemoet te komen aan dit type voetballer moest er een bal komen die snel en sterk is, consistent aankomt en niet zwabbert. Wie op de linkerbovenhoek mikt, wil de bal ook in de linkerbovenhoek zien gaan, en niet hoog over, in de rechterbenedenhoek of in de handen van de keeper.Maar ook aan hem is gedacht.

Want de nieuwe bal is een leesbare bal. Dat komt vooral door de rode 'contour generator', die op de witte vlakken is gedrukt. Eigenlijk zijn het gewoon rode banen, en als je de bal ziet rollen, gaan de gedachten onmiddellijk uit naar een bepaald soort melkwitte knikker waarop een dunne, kleurige lijn staat, vrij zeldzame knikkers waren dat in mijn tijd. Omdat ze de nieuwe bal een asymmetrische aanblik geven, kunnen keepers hem beter zien aankomen, en bovendien het effect beter inschatten. Aldus Tim Howard, die, net als Ruud van Nistelrooij, een hoop feedback op de nieuwe bal heeft gegeven.

Na afloop van de presentatie ging Mark van Bommel de nieuwe bal demonstreren. De bijeenkomst verplaatste zich dus naar het veld van het Olympisch Stadion. Er hing een dunne mist waar de zon doorheen piepte. Het gras rook heerlijk en Mark had er zin in – hij knalde een serie nieuwe ballen zo het lege doel in. Nike zette een radargun in om de snelheid van de ballen te meten. Gemiddeld lag die rond de negentig kilometer per uur.

De gebroeders Schaper hielden zich een beetje afzijdig van het spektakel, maar ze verveelden zich niet. Ze trapten een balletje. Af en toe moest een van hen een stukje rennen omdat de ander hem niet goed bediende. Desondanks zag de bal met zijn rode strepen er ontzettend rond uit en dat was een geruststellend idee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden