Rondom 10 krijgt reacties met begrip voor Karst T.

De redactie van het tv-programma Rondom 10 heeft ongeveer 75 mails gekregen van kijkers die zeggen de daad van Karst T. goed te begrijpen.

Zij identificeren zich met de dader van het drama op Koninginnedag, omdat zij zich eenzaam en gefrustreerd voelen. ‘Ook ik ken de angst, de woede, de eenzaamheid en de wanhoop die elke vorm van ratio wegvagen’, mailde een van de kijkers. De meesten stellen wel dat zij zelf niet zo’n daad zouden plegen.

Tweede uitzending
Rondom 10 wijdde vorige week zaterdag een uitzending aan de gebeurtenissen in Apeldoorn. Daarop kreeg de redactie veel e-mails van mensen die zichzelf herkenden in Karst T. Vanavond zal het programma hier nader op ingaan (Nederland 2, 21.05 uur).

‘Mijn telefoon gaat nooit, mijn huisbel gaat één keer per jaar voor de cv-monteur. Verder is er niets in mijn leven. Ik ben altijd thuis met alleen mijn computer’, mailde een 68-jarige vrouw. ‘Ik praat bijna nooit, ik ken mijn eigen stem niet meer, in een winkel groet ik wel mensen achter de kassa, dan schrik ik van mijn eigen stem.’

Internetbingo
Een 50-jarige alleenstaande vrouw die door een ongeluk haar baan moest opgeven, mailt dat haar profiel identiek is aan dat van Karst: ‘Want ook ik zonder mij de hele dag af van de buitenwereld speel de hele dag internetbingo kijk de hele dag en nacht tv heb geen familie of vrienden ken alleen de warmte en liefde van mijn paard en hond.’

Sommigen wijten hun eenzaamheid aan ‘de samenleving’, waarin mensen zich niet meer om elkaar bekommeren. ‘Ik geloof dat de kern van onze samenleving daardoor zo ziek is dat de wanhoop van Karst T. nog maar een topje van de ijsberg is’, mailt een 68-jarige alleenstaande vrouw.

Graaicultuur
Individualisering wordt als een boosdoener gezien, maar ook de ‘graaicultuur’ aan de top en de manier waarop anonieme instanties over de samenleving regeren. ‘Iedereen kent het fenomeen niet gehoord te worden, als een debiel behandeld te worden’, schrijft een 56-jarige man.

‘Ik heb zelf weleens het idee om een daad te stellen omdat je overal als een nummer wordt behandeld’, mailt een 50-jarige failliete ondernemer. En een man die bijna met pensioen gaat: ‘Veroordeel dus Karst T. niet, maar de verharde maatschappij waarin topbankiers straffeloos miljarden mogen verliezen en Jan met de pet bij het minste of geringste een incassobureau aan de deur krijgt.’

Uiterst ongelukkig
Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau zou 1 tot 2 procent van de Nederlanders uiterst ongelukkig met zijn leven zijn. ‘Ik denk dat het er meer zijn, omdat mensen niet snel toegeven dat ze ongelukkig zijn’, zegt Cees Grimbergen, presentator van Rondom 10.

‘Als redactie merken wij heel goed dat er een cultuur van eenzame mensen is ontstaan. We hebben de afgelopen dagen diverse mailschrijvers bezocht. Ogenschijnlijk goed functionerende mensen die vereenzaamd en radeloos zijn. Voor veel mensen is internet hun enige link met de buitenwereld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden