Rondleiding per smartphone, ongeneeslijk katholiek en Carolina Lo Galbo

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Depot van het Rijksmuseum Beeld
Depot van het RijksmuseumBeeld

Op stap met Wim Hoeben

Als je een rondleiding krijgt in een zelden getoonde schatkamer - zeg het depot van het Rijksmuseum - is het plezierig om tijdens de uitleg door het bevoegd gezag je eigen ogen door de ruimte te laten dwalen. Langs gigantische schutters-portretten, antieke kastjes, een elegante slede in goudverf. Zoiets is alleen mogelijk als je zelf lijfelijk aanwezig bent. Want in een reportage geschreven of gefilmd is het de blik van de journalist die je leidt. Prima, ik kijk graag door andermans ogen als die kundiger zijn. Maar gisterochtend was ik toch zeer in mijn nopjes met een nieuwe ervaring op mijn mobiele telefoon: ik bekeek de scrollproductie die onze redactie crossmedia had gemaakt vanuit het depot van het Rijksmuseum.

Wim Hoeben, hoofd beheer en behoud van het Rijksmuseum, leidde me rond, met zijn blauwe rubberhandschoenen aan. Terwijl hij praatte, kon ik met simpele swipes 360 graden om me heen kijken in het depot, en me zelf een voorstelling maken bij wat Hoeben vertelde. Bij zijn beschrijving van de collectie gleed ik langs foto's van objecten, om vervolgens in een andere hoek van het depot te belanden en daar ook nog even rond te neuzen terwijl Hoeben vertelde. Probeert u het zelf op volkskrant.nl/depot. Wij hopen natuurlijk dat u aan het eind van dit bezoekje nieuwsgierig wordt naar ons onderzoek en de mooie V-special over volle museumdepots. Die kon u gisteren gewoon in de krant lezen, ook heel fijn.

Erwtensoep in Addis Abeba

Een andere Wim, Bossema, verdiept zich al een journalistenleven lang in Afrika. De laatste jaren laat hij regelmatig zien wat er wel goed gaat in Afrika een welkome afwisseling. Afgelopen weken liet hij ons kennismaken met repats: Ethiopiërs die eerder naar Nederland waren gevlucht en nu teruggaan om een bestaan op te bouwen in hun vaderland. Van de tobberige sfeer hier naar de dynamiek van een jonge economie daar, met een groeicijfer van 10 procent.

Lees op volkskrant.nl/afrikablog over Ethiopische jongens die voor een Nederlands bedrijf de statistieken van Europese voetbalwedstrijden minutieus noteren. Of over Bar & Restaurant Amsterdam in Addis Abeba, ook van een repat. Aan de wanden hangen reusachtige foto's van de grachten, op het menu staan kroketten en erwtensoep. De eigenaar heeft alles aan Amsterdam te danken, zegt hij, waar hij werd opgeleid tot chef-kok. Om vrolijk van te worden. Al geven sommige Ethiopiërs ook een minder vrolijke reden voor hun terugkeer: ze zijn destijds liefdevol opgevangen in Nederland, maar vinden dat het klimaat ten opzichte van buitenlanders guur is geworden.

Kerken en V&D

Woensdag woonde ik de jaarlijkse Kees Fens-lezing bij, een levendig betoog van de grote kenner Sible de Blaauw over kerkgebouwen door de eeuwen heen met prachtige citaten van liefhebber Kees Fens, jarenlang de grote huisintellectueel van de Volkskrant. Toen de Blaauw zich in zijn lezing 'ongeneeslijk katholiek' verklaarde, naar de woorden van pater van Kilsdonk, begon het aangenaam naar de Volkskrant van vroeger te zwemen. Maar hij maakt zich zorgen over de kerken van nu in de parochiekerk van Fens zitten tegenwoordig de Chassé Dance Studios. Kerkgebouwen moeten blijven, vindt De Blaauw, plekken van ruimte en licht die 'de door velen gevoelde leemte tussen hemel en aarde' vullen. Fens' zoon Stijn trok een hovaardige vergelijking met de nu leeggeruimde kooptempels van dat andere katholieke bolwerk, V&D, het drama van deze week.

Wij hadden woensdag een mooie reportage van Jarl van der Ploeg uit Almelo, waar ze er appartementen in gaan bouwen. Het interview van vandaag met de oud- V&D-medewerkster over wier stofzuiger Anton Dreesmann nog struikelde, is van de hand van Carolina Lo Galbo, een nieuwe aanwinst. Carolina schreef veelgeprezen interviews in Vrij Nederland en gaat dat nu voor ons doen. Door een speling van het lot debuteert ze vandaag meteen met twee interviews in één krant, want ze sprak ook Xaviera Hollander voor het Magazine.

Ook nieuw op de redactie is binnenkort Remco Andersen, die economieredacteur wordt na zeven zware jaren in het Midden-Oosten. Leest u beslist zijn afscheidsverhaal in Vonk: aangrijpende beelden en een stevige analyse helaas gitzwart. Een bekroonde correspondent taait af, maar hij krijgt een waardige opvolger: verslaggeefster Ana van Es verhuist naar Beiroet om het grote nieuwsverhaal van deze jaren voor ons te verslaan.

p.remarque@volkskrant.nl

Carolina Lo Galbo, nieuwe aanwinst van De Volkskrant. Beeld Guy Offerman
Carolina Lo Galbo, nieuwe aanwinst van De Volkskrant.Beeld Guy Offerman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden