Rondje op 't veld al een hele eer voor hockeysters

Een rondvaart door de grachten van Utrecht werd overwogen. Evenals een ontvangst op het Neude alwaar de hockeysters van Kampong de felicitaties van de burgemeester in ontvangst zouden nemen....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

UTRECHT

'Als grap had ik het verdomd leuk gevonden', zei Dick van Boven, voorzitter van de Europa Cup-commissie. 'Maar de stad zal er niet voor uitlopen.' En om nou voor een kip en een ei in de grachten te dobberen, dat vond Van Boven niet de moeite.

Niettemin waren 3500 toeschouwers op de finale tussen Kampong en Berliner HC afgekomen. De voor deze gelegenheid opgebouwde tribunes zaten overvol, want de toegang was gratis, het weer zonnig en de kans op het winnen van de cup, statistisch gezien, groot.

In de voorgaande 21 edities deelden twee Nederlandse clubs negentien overwinningen: Amsterdam twaalf, HGC zeven. Duitse clubs waren alleen in 1974 en '93 te sterk. De hegemonie van Nederland stuitte de organisatoren twee jaar geleden zo tegen de borst dat zij een nieuwe regel invoerden: de bekerhouder mag zijn titel niet langer verdedigen.

HGC, de nummer twee van Nederland, werd daar dit jaar de dupe van, Kampong plukte de vruchten. Waar beide clubs anders in één poule voor een finaleplaats hadden moeten strijden - een regel die al veel eerder was ingevoerd om een volledig Nederlandse finale te voorkomen - zette Kampong nu moeiteloos Wales, Frankrijk en Schotland opzij.

Het niveau van de eerste twee ploegen was ronduit bedroevend, Glasgow Western stribbelde nog enigszins tegen. Dat ook deze club op de Utrechtse velden in Kampong haar meerdere moest erkennen (3-1) is niet verwonderlijk. Glasgow Western telt slechts 65 leden, Kampong een kleine 1200.

'De afgelopen dertien jaar hebben wij in de Schotse competitie nooit één wedstrijd verloren', zei Susan MacDonald, topscorer van haar team. 'In de voorbereiding op dit toernooi hebben we tegen mannenteams gespeeld om fysiek sterker te worden.'

Hoewel de gang naar de finale een eenvoudige was voor Kampong, struikelden de vrouwen van Tom van 't Hek in de eindstrijd bijna over Berliner HC. De eerste twintig minuten leek de Utrechtse ploeg over de Duitsen heen te walsen. In die fase kreeg Kampong vier keer de kans om via een strafcorner te scoren. Slechts één keer was het indirect raak. Marlies Vossen sloeg de bal tegen een Duits been, waarop Mariëlle Hoogendoorn koelbloedig de strafbal benutte.

Nog voor rust werd het 1-1. Het punt kwam op naam van Duitse aanvoerster Irina Kuhnt, maar verdedigster Yvonne Elferink nam de bal via haar been mee in eigen doel. In de tweede helft konden zeven strafcorners voor Kampong niets aan die stand veranderen en moesten strafballen de beslissing brengen.

Keepster Stella de Heij, die gedurende het toernooi slechts acht ballen kreeg te verwerken, beschikte over de sterkste zenuwen. Zij zag de eerste bal tegen de lat keren en stopte er vervolgens drie. Jeanette Lewin en Marlies Vossen brachten de score op 2-0 en namen een huilende De Heij op de schouders.

Ook Simone van Haarlem viel die eer te beurt. De 27-jarige arts nam, net als coach Van 't Hek, afscheid van Kampong, waar zij negen jaar speelde. Op het hoogtepunt van haar carrière kiest zij voor een baan in het Utrechtse Diaconesseziekenhuis. 'Het is het mooiste, maar ook het moeilijkste afscheid', zei ze. 'En al was het niveau niet zo geweldig, het is toch het hoogste wat je met je club kunt bereiken.'

Aan een vergelijking met het nationale kampioenschap, dat twee weken geleden opnieuw werd binnengehaald, waagde Van Haarlem zich niet. 'Het zijn allebei hoogtepunten, maar dit moet je in vier dagen volbrengen, terwijl de competitie een heel jaar duurt. Tijdens een Europa Cup-toernooi kun je je geen misstap veroorloven, want dan haal je de finale niet. Bovendien staan we onder veel grotere druk met al die mensen op de tribune.'

Ook Jeanette Lewin raakte meer geïmponeerd door de overvolle tribunes dan door het toernooi zelf. 'De tank', zoals zij oneerbiedig door de speaker werd betiteld, bracht het publiek meermalen in beroering wanneer zij zich met één van haar vele soloacties een weg door de Duitse verdediging baande en een strafcorner versierde. Lewin: 'Je wilt het publiek niet teleurstellen, dus ongemerkt legt dat een grotere druk op de ploeg. Het ging moeizaam, maar de cup is wel voor ons.'

UTRECHT: Europa Cup voor landskampioenen, vrouwen, groep A, tweede ronde: Kampong (Ned) - Stade Français (Fr) 3-0. 6. Lewin 1-0 (sc), 23. Lewin 2-0, 50. Kuipers 3-0. Glasgow Western (Sch) - Swansea (Wal) 4-0; derde ronde: Kampong - Glasgow Western 3-1. 8. Kuipers 1-0, 33. Vossen 2-0, 49. Vossen 3-0 (sc), 57. McLaughlin 3-1. Stade Français - Swansea 1-0; eindstand: Kampong 3-6, Glasgow Western 3-3, Stade Français 3-3, Swansea 3-0; groep B, tweede ronde: Balsam Leicester (Eng) - Randalstown (Ier) 1-0, Berliner HC (Dui) - Siauliau (Lit) 1-0; derde ronde: Berliner HC - Balsam Leicester 1-0, Siauliau - Randalstown 1-0; eindstand: Berliner HC 3-6, Siauliau 3-4, Balsam Leicester 3-2, Randalstown 3-0; plaatsingswedstrijden: Randalstown - Stade Français 4-0, Siauliau - Glasgow Western 1-0; finale: Kampong - Berliner HC 1-1. Kampong wint na strafballen 2-0 (Lewin, Vossen). 10. Hoogendoorn 1-0 (sb), 21. Kuhnt 1-1; derde plaats: Siauliau - Glasgow Western 1-0; vijfde t/m achtste plaats: Randalstown - Stade Français 4-0, Balsam Leicester - Swansea 2-2, Leicester wint na strafballen; eindstand: 1. Kampong, 2. Berliner HC, 3. Siauliau, 4. Glasgow Western, 5. Randalstown, Balsam Leicester, 7. Stade Français, Swansea. Stade Français en Swansea gedegradeerd naar B-poule.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden