Rond eeuwwisseling voelbaar meer UV-straling

Door de afbraak van de ozonlaag in de stratosfeer bereikt meer schadelijke ultraviolette straling van de zon de aarde. Weinig mensen twijfelen hieraan, maar hoewel de ozonlaag al tientallen jaren geleidelijk dunner wordt, is dat op aarde moeilijk te meten aan de intensiteit van de ultraviolette straling....

Onderzoekers van de universiteit van Californië en de SeaSpace Corporation in San Diego hebben gekeken naar de hoeveelheid straling die het aardoppervlak bereikt. De vraag is of de variatie in ultraviolet licht het gevolg is van de schommelingen in de dikte van de ozonlaag of van natuurlijke oorzaken, waarvan de aanwezigheid van wolken de belangrijkste is.

Volgens de studie, gepubliceerd in Nature van 26 oktober, is de variabiliteit door de afscherming van wolken zo klein dat tegen het einde van de eeuw de toename van ultraviolet licht door de verdunning van de ozonlaag significant wordt. De berekeningen zijn gedaan met computers gebaseerd op gegevens over wolkenbedekking en dikte van de ozonlaag.

De conclusie geldt voor zonnige gebieden op relatief hoge breedte, zoals continentaal Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en noordelijke delen van Noord-Amerika en de zuidelijke punt van Zuid-Amerika. Op plaatsen dichterbij de evenaar, waar de afbraak van de ozonlaag geringer is, en in gebieden met veel bewolking is de toename pas na dertig tot zestig jaar te verwachten.

De opstellers van de studie plaatsen kanttekeningen bij deze uitkomsten. Ze konden slechts beschikken over gegevens van een korte periode. Gegevens over de wolkenbedekking zijn van de laatste vijf jaar beschikbaar en over de hoeveelheid ozon van de laatste dertien jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden