Column

Ronaldo nu al grote winnaar buiten het veld

Als het EK draaide om wie zijn imago het beste weet op te poetsen, had ijdeltuit Ronaldo de beker al in handen.

Beeld afp

Grote kans dat u woensdag naar Wales - Portugal kijkt. Of beter: Bales - Ronaldo. De sympathieke Welshman Gareth Bale tegen de verwaande Portugees Cristiano Ronaldo, ploeggenoten bij Real Madrid. Ronaldo's sixpack staat nog in zes blokjes op de netvliezen gebrand van iedereen die in 2014 de Champions League-finale zag. Of überhaupt ooit een wedstrijd van Ronaldo zag. 'Ik zie Ronaldo's buikspieren vaker dan de borsten van mijn vrouw' zei voormalig doelman Oliver Kahn onlangs. Inderdaad, Ronaldo is een enorme ijdeltuit. En bovendien een aansteller met een jankhoofd, een groot kind dat jengelt als het een keertje niet meezit, een egotripper. Cristiano Ronaldo, ieuw.

Tekst gaat door onder foto.

Ronaldo toont zijn sixpack tijdens de Champions League-finale van 2014.Beeld afp

Althans, dat was bij de aanvang van dit EK wel zo ongeveer de communis opinio. Maar de afgelopen weken gebeuren er dingen rond de wereldster die misschien wel een aanzet vormen tot een paradigmaverschuiving. Dat zijn niet zijn prestaties op het veld. Afgezien van een geweldige wedstrijd tegen Hongarije, is het allemaal maar flets wat hij laat zien. Nee, Ronaldo schittert op een ander toernooi, waar het er niet om gaat wie de beste is op het veld, maar erbuiten: het EK Media.

Eerst was er het incident met de fan die na de wedstrijd tegen Oostenrijk het veld op kwam rennen. Terwijl hij werd vastgegrepen door stewards strekte de fan huilend zijn armen uit naar Ronaldo. Die had er net een verschrikkelijk slechte wedstrijd op zitten, waarin alles was mislukt. Het weerhield Ronaldo er niet van de stewards even op afstand te houden en heel geduldig (de jongen was zo overstuur dat hij zijn telefoon niet direct aan de praat kreeg) met de fan op de foto te gaan en zelfs even te glimlachen.

Tekst gaat door onder foto.

Ronaldo houdt stewards op afstand zodat een fan een foto kan maken.Beeld reuters

Een paar dagen later rukte Ronaldo tijdens een teamwandeling een microfoon uit de handen van een verslaggever en smeet die (de microfoon) vervolgens in de plomp. Het was de meest onverwachte beweging die hij op het toernooi had gemaakt. Misschien niet heel politiek correct, maar op social media werd Ronaldo door menigeen voor held versleten.

En begin deze week dook er een filmpje op dat gemaakt werd in de pauze voor de penaltyserie tegen Polen. 'Hé! Hé!' roept Ronaldo tegen zijn teamgenoot João Moutinho die zich verscholen had. 'Kom schieten. Kom op. Je raakt ze goed! Als we verliezen, fuck it. Wees sterk, kom op, wees sterk.' Of het aan die aanmoediging lag dat Mouthino zijn penalty raak schoot weet je nooit, maar het moment liet zien dat Ronaldo geen groot kind is, maar een groot sportman die begrijpt dat zijn invloed op het spel meer behelst dan alleen de doelpunten die hij zelf maakt.

Tekst gaat door onder video.

Zo moeilijk als Ronaldo dit EK het doel kan vinden, zo makkelijk weet hij te scoren op camera.

Een kwade tong zou kunnen beweren dat hij dit allemaal bewust doet; dat hij, hyperzelfbewust en op een nimmer vertoond niveau van ijdelheid, deze momentjes zorgvuldig uitbuit. Als dat zo is, slaagt hij daar grandioos in. Want wat de uitslag van vanavond ook gaat zijn; Ronaldo heeft er al een heel EK op zitten. En dat glansrijk gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden