Ronaldo klungelt en scoort en passant 'n hattrick

Ferdy Vierklau, de stugge verdediger van FC Utrecht, leek zondag in Eindhoven openlijk te dingen naar de gunst van Dick Advocaat die nog wel een paar sterke mandekkers bij PSV kan gebruiken....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Vijftig minuten lang gaf Vierklau zijn directe tegenstander Ronaldo geen schijn van kans. Maar in het restant van de wedstrijd verloor hij de greep op de Braziliaan. Daardoor kon Romario een loepzuivere hattrick scoren. Vlak voor tijd zorgde invaller Meijer met een perfecte Ronaldo-imitatie - hij struikelde nog net niet - voor de geflatteerde eindstand: 4-0.

Advocaat vond na afloop dat zijn belangrijkste man niet goed had gespeeld, diens grote en snelle produktie ten spijt. De Hagenaar had gelijk. Ronaldo deed in de eerste helft vrijwel niets, leed veel balverlies en toonde zich weer eens veel te zelfzuchtig. Ook na de rust had hij weinig geslaagde individuele acties.

Maar zijn drie treffers, na het nodige gerommel in het strafschopgebied, maakten vrijwel alles goed. 'Hij is een supertalent, maar dat vormt nog geen vrijbrief om maar een beetje te klungelen', bromde Advocaat quasi-ontevreden.

Ronaldo bracht zondag zijn seizoentotaal op 24. Met nog zes wedstrijden te gaan kan hij uitkomen op een gemiddelde van één treffer per competitieduel, een score die zijn illustere voorganger Romario bij PSV nooit heeft gehaald. 'Ronaldo wordt dit seizoen de topschutter van de eredivisie', orakelde Advocaat. 'Maar hij mag Nilis wel dankbaar zijn. Heel veel treffers heeft hij aan Luc te danken.'

En in de toekomst mogelijk ook aan Wim Jonk. Advocaat heeft bij het PSV-bestuur een lijstje ingediend met de namen van spelers die hij het volgende seizoen graag in zijn selectie zou hebben. De Hagenaar wilde alleen verklappen dat Jonk, de spelverdeler van Inter Milaan, op het verlanglijstje staat. Het is inmiddels een publiek geheim dat ook vleugelverdediger Chris van de Weerden (Vitesse) door de PSV-coach wordt begeerd.

Ronald Koeman is overigens bij PSV nog niet helemaal uit beeld. 'Ik zeg niet dat het helemaal uitgesloten is dat we hem alsnog contracteren', zei Advocaat een tikje mysterieus. 'Maar als ik Jonk dadelijk heb, kan ik Koeman niet meer gebruiken. Voorlopig past Ronald niet in het elftal dat ik voor het nieuwe seizoen in mijn hoofd heb.'

In dat elftal past zeker wel Luc Nilis. De Belgische international stond gistermiddag aan de basis van alle doelpunten. Maar evenals Ronaldo speelde Nilis geen uitstekende wedstrijd. Geheel tegen zijn natuur in leek hij ruzie met de bal, scheidsrechter Wegereef en met zichzelf te hebben. Pas na de openingstreffer van zijn veeleisende maat kwam hij een beetje los. Maar zijn spel bleef, afgezien van de serie beslissende voorzetten, slordig en krachteloos.

Het matige optreden van Nilis en Ronaldo in de eerste helft dwong Advocaat tot een ingreep. Middenvelder Pahlplatz verdween na een half uur boos naar de kleedkamer, invaller Meijer koos positie naast Ronaldo. Nilis zakte terug om als schaduwspits tussen de linies te pendelen.

De vervanging van Pahlplatz betekende de vijfde wijziging in het elftal dat vorige week met 3-2 bij FC Groningen verloor. Vink, Linskens, Zenden (geblesseerd) en Dirkx (geschorst) waren bij al het beginsignaal niet van de partij. Door de personele problemen kregen Hoekstra, Faber, Van Mol en Van de Doelen een nieuwe kans in het basisteam. Aanvoerder Numan mocht het weer eens als middenvelder proberen.

Jeugdinternational Van de Doelen kwam op het veld een oude bekende tegen. Toevallig speelde hij opnieuw in de dekking tegen de Utrechtse spelmaker Gorter, de man die hem in de eerste wedstrijd (1-2) met een wijsvinger in zijn oog stak. Van de Doelen toonde geen wraakgevoelens, maar speelde wel met veel inzet en durf. Dat weerhield Gorter er niet van om aan Utrechtse kant uit te blinken. De striemende fluitconcerten aan zijn adres leek hij niet te horen.

Met Meijer in het elftal won PSV aan aanvalskracht. De immer gemotiveerde Limburger was koud in het veld of hij kopte al op de lat. Interim-trainer Hans Vonk, bijgestaan door oud-speler Ton Duchatinier, bracht meteen de robuuste Nascimento in (voor Van Kessel) om het gevaar Meijer in te dammen. De ruststand van 0-0 gaf FC Utrecht hoop op een positief resultaat.

Maar ook in de tweede helft was het strijdvaardige collectief uit Utrecht in aanvallend opzicht vrijwel machteloos. De fraaie voorzetjes van Gorter waren aan de spitsen Hernandez, De Kruijff en Hofstede niet besteed. De opgepepte Ronaldo daarentegen wist het grondwerk van Nilis op juiste waarde te schatten. Tot drie keer toe zette hij doelman Van Ede voor schut. Meijer deed het in de 89ste minuut nog eens dunnetjes over, 4-0.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden