Ronald winnaar slotduel tussen Mulder-tweeling

HEERENVEEN - Het schaatsseizoen 2013-2014 stond voor een fors deel in het teken van het intussen haast legendarische duel Mulder versus Mulder. De schaatstweeling Ronald en Michel uit Zwolle duelleerde tot op de laatste dag, vooral op hun favoriete nummer, de 500 meter.

Zondag beëindigde Ronald Mulder het schaatsjaar met de eindoverwinning in de wereldbeker. Zijn tweelingbroer, de olympisch kampioen op de kortste afstand, zei dat hij maandag een forse foto in de Nederlandse kranten verwachtte: 'Van Ronald met zijn grote oren.'

De twee pesten elkaar graag in het openbaar. Het zijn afleidingsmanoeuvres. Er is slechts pure liefde tussen het duo dat vooral door hun sponsoruitingen uit elkaar te houden valt. Baard (Michel) en gladde kaken zijn de andere aanwijzingen.

In de competitie van dit jaar bepaalde vooral Michel de onderlinge strijd. Hij reed in Heerenveen, bij het olympisch kwalificatietoernooi, een laaglandwereldrecord op de 500 meter, 34,31 seconden. Hij werd in Nagano wereldkampioen. In Sotsji plaatste hij de kroon op zijn loopbaan door olympisch sprintkampioen te worden, vóór Jan Smeekens en broer Ronald.

Het leidde zondag nog tot een ironisch commentaartje van Ronald toen hem werd gevraagd op welke punten hij beter wilde worden. 'Mijn doelen zijn duidelijk. Twee plekjes beter bij de volgende Spelen. Vijf plaatsen beter bij de WK sprint.'

Ronald Mulder opende het winterbal in Calgary met een wereldbekeroverwinning. Hij pakte een week later, in Salt Lake City, ook het Nederlands record op de 500 meter, met 34,25. Een dag lang was dat in bezit van zijn broer geweest, met 34,26. Het waren de inleidende bewegingen voor een winter waarin Nederland het dominante sprintland van de wereld werd.

Jan Smeekens was de gedoodverfde kampioen. Hij werd voorbij gereden door Michel Mulder en soms door Ronald Mulder. In Sotsji leidde dat tot ongekende taferelen op de beslissende tweede 500 meter. Ronald Mulder reed de snelste tijd van de dag, maar reikte in het gecombineerde klassement niet verder dan de derde plaats.

Smeekens stond lange tijd eerste op het scorebord, maar hij bleek bij de bestudering van de finishfilm met twaalfduizendste van een seconde verslagen door Michel Mulder. Diens tijd was een rit eerder met 0,04 gecorrigeerd. Het waren de opwindendste momenten van de Spelen, met een uiteindelijk unieke bezetting van het erepodium.

Na de Spelen werd Michel Mulder nog Nederlands kampioen op de openluchtbaan van Amsterdam. Hij ging te diep bij dat kampioenschap en voelde daar de naweeën van in de slotweken van het sprintseizoen. In Inzell werd hij in een direct duel verslagen door Ronald. Zijn voorsprong in het wereldbekerklassement slonk.

Zaterdagmiddag in Heerenveen was er weer een zege in een onderling duel voor Ronald die in het klassement zijn broer voorbij schaatste. Zondag, met Smeekens op 1, Ronald op 2 en Michel op 3, veranderde dat niet meer. Ronald Mulder werd wereldbekerwinnaar op de 500 meter. Michel reed eindelijk weer een 34'er. 'Ik wilde mijn seizoen goed beëindigen.'

In hun serie duels sinds de NK afstanden van oktober greep Ronald Mulder opvallend genoeg de eindzege. Hij was tien keer sneller dan zijn broer, die negen maal de beste bleek in een 500-wedstrijd waarbij beiden aan de start verschenen. In wereldbekerzeges was Ronald, met drie overwinningen, ook beter dan zijn broer, die slechts eenmaal zegevierde (in Berlijn).

Hoe dan ook: 2013-2014 was vooral het schaatsseizoen van Michel Mulder. Hij was zelf vooral tevreden met de resultaten. Wel meende hij te moeten vaststellen dat zijn races constanter dienen te zijn. Hij zegt naar Jeremy Wotherspoon te kijken, die tien van de tien races exact hetzelfde uitvoerde. Michel: 'Vorig jaar waren twee van de tien goed bij mij. Toen zes van de tien. Nu zit ik op zeven, acht. Het moet naar de tien.'

Hij vergat op te noemen dat Wotherspoon, de wereldrecordhouder op de 500 meter (34,03), nooit olympisch kampioen werd. De Canadees zou nu graag zijn prijzenkast omruilen met die van de 28-jarige Zwollenaar.

De tweeling wil op hoog niveau doortrekken tot en met de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Ze zijn contractvrij. Michel Mulder zei zondag dat hij vooral naar de sporttechnische voorwaarden zal kijken bij het afsluiten van zijn volgende contract. 'Ik heb het plaatje in mijn hoofd', aldus Michel.

Hij wil zijn tweelingbroer graag in hetzelfde team hebben, zoals het was tot 2011. Daarna vertrok Ronald van Gerard van Velde (APPM) naar Jac Orie (toen nog Control). Het gaf Michel Mulder de ruimte zich te ontwikkelen, te duelleren met zijn broer. Een hereniging lijkt op handen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden