Ronald Plasterk aan de slag bij medicijnenbedrijf dat dodelijk zieke patiënten wil helpen

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gaat de zakenwereld in. De PvdA'er begint op 1 december als chief scientific officer bij myTomorrows, een bedrijf dat dodelijk zieke patiënten aan levensverlengende medicijnen wil helpen, ook als nog niet alle onderzoeken naar die middelen zijn afgerond.

Frank Hendrickx
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Beeld anp
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.Beeld anp

Plasterk, die voor zijn politieke loopbaan furore maakte als microbioloog, moet het jonge bedrijf helpen bij de zoektocht naar veelbelovende medicijnen die nog niet officieel geregistreerd zijn. Hij zal onder andere de contacten onderhouden met de academische wereld.

'De Uber van de medicijnen'
De start-up myTomorrows helpt patiënten die weinig hoop hebben op genezing binnen de bestaande regelgeving toch 'vroege toegang' te krijgen tot medicijnen waarnaar nog niet alle wetenschappelijke onderzoeken zijn afgerond. Ze moeten dan wel zelf betalen. Het bedrijf, dat eerder door NRC Handelsblad is omschreven als 'de Uber van de medicijnen', komt voort uit de frustratie van patiënten en hun familie dat de registratie van nieuwe, hoopvolle medicijnen vaak lang duurt. Oprichter Ronald Brus had daar zelf mee te maken toen bij zijn vader longkanker werd vastgesteld.

Het nieuwe bedrijf van Plasterk is niet geheel onomstreden. Vanuit de medische wereld klonk eerder kritiek omdat myTommorows 'veel geld' zou vragen voor zijn diensten, terwijl behandelende instanties zelf ook op zoek gaan naar experimentele behandelmethoden als iemand verder geen perspectief meer heeft. Dat gebeurt dan wel gratis.

Kamervragen
Er zijn eerder Kamervragen gesteld over het bedrijf. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers reageerde toen wel positief. Zij meende dat myTomorrows 'bestaande wettelijke uitzonderingsbepalingen aan een breder publiek bekendmaakt', ook door uitvoerig dataonderzoek. Daarmee zouden ongeneeslijk zieke patiënten en hun behandelaars geholpen kunnen worden.

Plasterk laat per sms weten 'erg enthousiast' te zijn over zijn nieuwe klus bij het jonge bedrijf dat in Amsterdam is gevestigd.

Edith Schippers. Beeld anp
Edith Schippers.Beeld anp

Met de finish van zijn politieke loopbaan in zicht blikt Ronald Plasterk (59) openhartig terug op een decennium in Den Haag. 'Ik heb een vak geleerd en kom wel ergens terecht'.

Als intellectueel zwaargewicht werd Ronald Plasterk de politiek binnengehaald. Superslim, origineel, mediageniek en dan ook nog een bèta. Waar en waarom ging het mis? Lees het in dit verhaal uit 2015.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden