Ronald Mulder kreeg op tijd vat op zichzelf en wint olympische kwalificatie op 500 meter

De zenuwen gierden door zijn lijf op weg naar de ijsbaan. Ronald Mulder, de grote winnaar van de 500 meter, moest er zelfs van janken. Precies op tijd kreeg hij vat op zichzelf. Met dank aan anderhalf jaar mentale training.

John Volkers
Ronald Mulder viert zijn kwalificatie. Beeld anp
Ronald Mulder viert zijn kwalificatie.Beeld anp

Janken vanwege ondraaglijke spanning. Ronald Mulder, de grote winnaar van de olympische kwalificatie op de 500 meter, wist niet dat hij het in zich had. Het overkwam hem, toen hij woensdagmiddag in de auto stapte om van het hotel in Wolvega naar de ijsbaan in Heerenveen te rijden. De schaatser, een hele ervaren topsporter, sloeg de handen voor de ogen en jankte.

Assistent-coach Arjan Samplonius vroeg of het niet beter was als hij het stuur zou overnemen. Mulder zei dat hij het zelf kon, autorijden, elf kilometer over de snelweg naar het noorden. Wat stelde dat nou voor? Hij was klaar voor de wedstrijd van het jaar, zoals het olympisch kwalificatietoernooi wordt aangemerkt, maar uren tevoren is zulke oplopende spanning nauwelijks te handelen, verklaarde de Nederlands recordhouder op de sprintafstand (34,08). 'Je weet niet waar je het moet zoeken.'

Pas op het ijs van Thialf begon hij vat te krijgen op zichzelf. Zoals hij zich de laatste anderhalf jaar heeft aangeleerd. Mulder loopt sinds de zomer van 2016 bij een mentale trainer, van wie hij de naam liever voor zich houdt. 'Op de 500 meter gaat het om honderdsten. Ik wilde niets aan het toeval overlaten om volgend jaar de beste te kunnen zijn. Daarom stond ik met vertrouwen aan de start.'

Potentie

Het was de slotrit, tegen Hein Otterspeer, in zijn minder favoriete binnenbaan om te starten, waardoor hij het gebruikelijke voordeel van starten in de buitenbaan (0,13 seconden gemiddeld) niet kon uitbuiten. Hij had het allemaal van zich afgezet. Aan zaken die je niet kunt veranderen, moet je geen energie besteden, wist uit hij uit zijn mentale trainingen.

Mulder zag eerst zijn teamgenoot Dai Dai Ntab gediskwalificeerd worden, 'Dai Dai is in potentie naast mij misschien wel de grootste kandidaat van Nederland op de sprint. Hij had er, denk ik, qua potentie moeten staan.'

Daarna zag hij zijn tweelingbroer Michel mistasten. Niet goed genoeg voor een positie onder de top-drie die hem het recht zou verlenen om zijn olympische titel van Sotsji 2014 in Pyeongchang 2018 te verdedigen. Ronald haast nuchter: 'Michel heeft de slag gemist door te weinig internationale competitie. Het was iets te veel gevraagd om hem bij de beste drie te verwachten.'

De andere helft van de tweeling, goed voor brons in Sotsji vier jaar geleden, was nu de stabiele kracht. Een man aan wie vooraf niet getwijfeld hoefde te worden. Zijn versnelling tussen 30 en 60 meter is zijn grote wapen. Daarop is een opening van '9,5' gebaseerd en dat is dan weer de inleiding tot een speersnelle ronde.

Michel Mulder met Jan Smeekens na de 500 meter Beeld anp
Michel Mulder met Jan Smeekens na de 500 meterBeeld anp

Familiezaak

Broer Michel zei dat Ronald in Korea de titel in de familie zou kunnen houden. 'Lief', sprak Ronald en hij bevestigde de gedachte. 'Ja, ik ben een van de kanshebbers.'

Daarvoor hoeft de mentale trainer niet mee naar Azië. Die blijft thuis. 'Ik heb vandaag ook niet met hem gebeld', sprak de winnaar van de dag, om zijn onafhankelijkheid te tonen.

Hij kan eventueel sparren met teamgenoot Kai Verbij. Die is de koelbloedigheid zelve. De Japanse Nederlander kon ondanks twee valse starts naast zich zijn race vrijwel perfect uitvoeren. Hij was zeer teleurgesteld over het uitstappen van de gediskwalificeerde Ntab.

'Want ik had verwacht dat we ons met drie man van ons team (Plantina van Gerard van Velde) zouden plaatsen. Ik had me dit toernooi echt heel anders voorgesteld.' Dat hij zich van een ticket voor Korea had voorzien, was niet iets om euforisch over te doen.

Lotto-Jumbo

Voor de concurrerende formatie van Jac Orie (Lotto-Jumbo) ontstond door de misère van Ntab een mooi perspectief voor kopman Jan Smeekens. Hij is de regerend wereldkampioen op de 500 meter, maar wist alles van de jonge honden die in zijn nek hijgden.

Hij had weken last gehad van de spanning. Smeekens werd bij het OKT van woensdag derde en heeft, als nummer twaalf van de selectievolgorde, een ticket in zicht. Hij wilde zich niet rijk rekenen. Te vroeg juichen, dat heeft Smeekens al eens eerder bij de hand gehad. Dat was op de dag in Sotsji dat het scorebord hem als olympisch kampioen aanwees, maar een ereronde later de klassering '2' aanfloepte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden