Ronald Kasteel, 12 jaar aan het roer bij Ordina, vertrekt op 1 september

Ronald Kasteel, bestuursvoorzitter en CEO van Ordina, vertrekt op 1 september bij het automatiseringsbedrijf. Kasteel wordt opgevolgd door bestuurslid Stépan Breedveld (43), die verantwoordelijk is voor de Nederlandse tak van het bedrijf.

AMSTERDAM - Kasteel (48), die wel 'Mr. Ordina' wordt genoemd, vertrekt na 22 jaar bij het ict-bedrijf. De laatste twaalf jaar stond hij aan het roer. Volgens Ordina heeft Kasteel in overleg met de raad van commissarissen besloten ruimte te geven aan 'nieuw bloed'. In 2009 liet Kasteel weten 'graag nog een groot aantal jaren' aan te blijven. Vorig jaar werd al gespeculeerd over zijn vertrek, vanwege tegenvallers in de bedrijfsvoering en hoge schulden. Kasteels heeft zijn droom om van Ordina de 'kampioen van Nederland' te maken niet kunnen verwezenlijken.

In de jaren dat Kasteel leiding gaf, groeide de omzet van 258- naar 456 miljoen euro. De hoogste jaaromzet, 665 miljoen euro, werd gehaald in 2007. Hiermee bleef Ordina derde op de Nederlandse markt, achter Capgemini en Logica.

Ordina drijft voor een groot deel op de financiële sector en werd flink geraakt door de crisis. Daarnaast pakten enkele beslissingen van het bedrijf niet goed uit, zoals de verkoop van een bedrijfsonderdeel dat onder meer de administratie van het effectenbeheer bij banken regelde. In 2009 werd dit onderdeel, dat de groeimotor van het concern moest worden, verkocht met een verlies van 34 miljoen euro.

Kasteel probeerde het afgelopen decennium meerdere malen andere bedrijven in te lijven. In de overnamestrijd trok hij echter telkens aan het kortste eind. In 2004 ging PinkRoccade naar Getronics. Toen het laatstgenoemde bedrijf zelf in de etalage stond, kwam de ict-dienstverlener in handen van telecomconcern KPN.

De afgelopen jaren kampte Ordina met veel wisselingen aan de top, die Kasteels reputatie geen goed deden. In het najaar van 2008 vertrokken directeuren Philip van Blanken en Eddy Vermeire plots. Kasteel en financieel directeur Hans den Hertog bleven alleen over in het uitvoerend comité. Er gingen geruchten dat Kasteel bezig was zijn macht te centraliseren, iets wat hij zelf ontkende. De vertrekkend topman ziet zichzelf als een toegankelijk mens en 'teamplayer'. 'Ik ben geen alleenheerser', vertelde hij drie jaar terug tegen het blad Management Scope.

Vorig jaar namen ook Den Hartog en bestuurslid Tom Rodrigues afscheid van Ordina. Het Financieele Dagblad meldde dat Rodrigues Kasteel autoritair gedrag verweet. Hij zou een einzelgänger zijn die niet op tegenspraak zit te wachten. Ook Den Hartog zou moeite hebben gehad met de werkwijze van Kasteel.

Ondanks de nadelige marktomstandigheden van de afgelopen jaren bleef Kasteel optimistisch. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. In 2009, toen de financiële crisis zwaar op Ordina drukte, zei Kasteel dat het bedrijf 'kerngezond' was. Analisten en beleggers gingen twijfelen aan zijn geloofwaardigheid, waardoor het aandeel minder waard werd.

Op de Amsterdamse beurs zakte het aandeel Ordina dinsdag met 1,2 procent naar 3,84 euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden