Ron Blaauw kan trots zijn

Mac eet uit

Recensent Mac van Dinther eet bij Berlin in Nijmegen, een exponent van de Gastrobar-formule.

Foto Els Zweerink

Wie brengt ons naar Nijmegen?

Ron Blaauw.

Huh? Die zit toch in Amsterdam?

Dat dacht je. De Amsterdamse chefkok - wie kent hem niet? - timmert lekker aan de weg met zijn 'Gastrobarconcept': goed eten in een relaxte sfeer. Naast Ron Gastrobar is er inmiddels ook Gastrobar Oriental, hetzelfde idee maar dan in Aziatische stijl. Daarnaast begon hij The Fat Dog: een serieuze hotdogzaak die moet uitgroeien tot een keten. Tussendoor zag Blaauw nog kans een paar Nijmeegse horecajongens te adviseren bij het opzetten van een Bistrobar. Hij is 'huisadviseur' van Berlin.

De cijfers

Kosten: 4 gangen euro 40
(euro 10 per gang)
Eten 8-
Bediening 6,5
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7,5

En niet de minste. Waar moeten we zijn?

Berlin is de nieuwe buurman van 't Haantje, een bruin café dat monumentenstatus verdient: het zit er sinds mensenheugenis. Het pand van Berlin was minder stabiliteit beschoren. Het is een kroeg geweest, een discotheek. Laatstelijk zat er een eetzaak die Bruut heette. Dat is nu Berlin geworden.

Het menu

Salade van BBQ-bietjes, Pierre Robert, sinaasappel en zuurdesem Gebakken kabeljauw 'mac and cheese' BBQ spitskool met anchoïade Suprise-eitje met advocaat en Malaga-roomijs.

What's in a name?

Niet zo veel in dit geval. De naam Berlin is meer een kek jasje dat de hippe Nederlandse lading moet dekken. De inrichting zou je knus ruig kunnen noemen: vloer van brede planken, zwart plafond, zinken toog onder industriële lampen, bruine banken tegen een bakstenen muur. Blikvanger is een boom die door het half open plafond steekt; boven staan ook nog tafels. Het enige Berlijnse tintje is een geluidsopname van de beroemde Ich bin ein Berliner-toespraak van de Amerikaanse president Kennedy uit 1963, die wordt afgespeeld in de mannen-wc. Of dat bij de vrouwen ook is, durven we niet te zeggen.

Wat eten we?

De kaart is opgezet volgens beproefd Gastrobarconcept: hapjes formaat tussengerecht, hier geserveerd voor een tientje per stuk. Er zit redelijk wat vegetarisch tussen, zodat vleesminderaars ook aan hun trekken komen. Drie à vier moeten genoeg zijn. Het zijn redelijk grote porties.

Smaakt het?

Bistrobar Berlin doet wat het belooft: goede smaken op het bord, recht voor zijn raap geserveerd. Zoals salade van lauwwarme bietjes, zacht gestoofd en licht gerookt, met romige Pierre Robert-kaas, frisse sinaasappel en krokante zuurdesemcrackers. Daarna eten we op de huid gebakken kabeljauw met 'mac and cheese' van grove macaroni, misschien geen ideaal bruidspaar, maar goed gemaakt.

Hoogtepunt is 'BBQ spitskool': een kwart kool, met stronk en al gegaard in groentenbouillon en daarna geroosterd. Hij is bedropen met beurre noisette en op het bord gegarneerd met slierten zoute anchoïade: ansjovismayo-naise. Het is alsof je een sappig stuk vlees eet, maar dan veel spannender. En beter dan ons 'echte' vleesgerecht: Bastilla, een Marokkaans pasteitje met geplukt eendenvlees. Voorbeeldig knapperig gebakken en goed gevuld, maar iets te droog. Het chocolade-eitje met advocaatvulling in een nestje van knapperig gebakken deegsliertjes en zacht Malaga-roomijs is een geinige afsluiter.

Klinkt niet beroerd. Hoe is de bediening?

Op de vraag: 'Wat is Pierre Robert?' is het juiste antwoord niet: 'Het witte spul in het midden'. Dat kan scherper. Jammer is ook dat geen enkel lid van de bediening enige passie of deskundigheid op het gebied van wijn aan de dag legt. Dat is te proeven.

Wat zou Ron Blaauw ervan zeggen?

Ron zou er trots op zijn. Hij zou wel betere wijn schenken.

Bistrobar Berlin

Daalseweg 17
6521 GE Nijmegen

bistrobarberlin.nl

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.