Romney ontwijkt belasting door sluipweg via Nederland

De fiscale sluipwegen van Mitt Romney lopen ook door Nederland. Het private-equityfonds Bain Capital, waarin de presidentskandidaat participeert, zou via de Nederlandse route zo'n 80 miljoen euro aan dividendbelasting hebben ontweken.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Beeld afp

Presidentskandidaat Mitt Romney profiteert via het private-equityfonds Bain Capital van een voordelige fiscale route die via Nederland loopt. Nederland is voor het Amerikaanse Bain, dat door Romney werd opgericht, een schakel in zijn omvangrijke internationale web van trust- en houdstermaatschappijen.

Door zijn investering van de in 2004 overgenomen Ierse farmaceut Warner Chilcott via Nederland te laten lopen, weet Bain dividend- en vermogenswinstbelasting te vermijden. Sinds de aandelen in Nederland zijn ondergebracht, werd zo'n 389 miljoen dollar (303 miljoen euro) aan dividend uitgekeerd en verkocht Bain voor ruim 334 miljoen dollar (260 miljoen euro) aan aandelen.

Dit blijkt uit door Follow the Money voor de Volkskrant onderzochte deponeringen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC), Romneys belastingaangiften, door het Amerikaanse techblog Gawker geopenbaarde vertrouwelijke documenten van Bain, en gegevens van de Nederlandse Kamer van Koophandel.

80 miljoen
Volgens fiscalist Jos Peters, die als adviseur van grote private-equitybedrijven optreedt, heeft Bain met de Nederlandse route ongeveer 80 miljoen euro aan dividendbelasting weten te ontwijken. 'Bain bespaart ook nog een boel Ierse vermogenswinstbelasting als de aandelen worden doorverkocht', aldus Peters. Bain noch het campagneteam van Romney heeft gereageerd op herhaalde, uitvoerige verzoeken om een reactie.

Hoewel Romney Bain in 1999 als actief investeerder verliet, mocht hij er als onderdeel van zijn vertrekregeling nog wel in participeren. Zo investeerde hij in 2004 samen met zijn vrouw Ann Romney ook mee in het Bain Capital Fund VIII. Dit op de Kaaimaneilanden gevestigde fonds heeft een aanzienlijk belang in Warner Chilcott. Van de 37,5 miljoen aandelen Warner Chilcott die Bain in september 2010 in zijn bezit heeft, zitten er 25,7 miljoen in het Bain Capital Fund VIII.

Romney geeft in zijn 'public financial disclosure report' aan dat zijn aandelen in het Bain Capital Fund VIII 'meer dan een miljoen' waard zijn. Uit de belastingaangiften van Romney en zijn vrouw blijkt dat het echtpaar in 2010 en 2011 ruim 2,05 miljoen dollar aan dividenden van het fonds ontving. Hun aandelen namen in dezelfde periode met ruim 5,5 miljoen dollar in waarde toe.

Romney ontvangt een deel van de aanzienlijke opbrengsten uit het Bain Capital Fund VIII in de vorm van aandelen. Op 10 maart 2011 doneerde Romney 19.799 aandelen van Warner Chilcott (met een beurswaarde van ongeveer 450 duizend dollar) aan een non-profitorganisatie van zijn zoon, The Tyler Foundation. Hiermee vermeed Romney belastingheffing in de Verenigde Staten. Giften van aandelen aan aangewezen non-profitorganisaties zijn uitgesloten van vermogenswinstbelasting. Bovendien is de gift aftrekbaar van de belasting.

398 miljoen dollar
Sinds 2010 heeft Bain Capital zijn aandelen in Warner Chilcott ondergebracht in een Nederlandse besloten vennootschap. Vanaf het begin hebben er omvangrijke uitkeringen aan Bain Capital plaatsgevonden. Warner Chilcott keerde vanaf augustus 2010 389 miljoen dollar aan dividend uit. Bain verkocht in deze jaren ook voor ruim 334 miljoen dollar aan aandelen Warner Chilcott.

Door gebruik te maken van de zogenaamde deelnemingsvrijstelling in Nederland en Luxemburg weet Bain dividend- en vermogenswinstbelasting te vermijden en de opbrengsten van zijn aandelen veilig onder te brengen in de fiscale vrijplaats Kaaimaneilanden. De deelnemingsvrijstelling houdt in dat de winst uit een aandelenbezit van meer dan 5 procent niet wordt belast in Nederland. Nederland is mede daarom een aantrekkelijke vestigingsplaats voor houdstermaatschappijen van multinationals en financiële fondsen. 'We zijn wereldkampioen deelnemingsvrijstelling', zegt Jos Peters, fiscalist bij Merlyn.

In de Verenigde Staten ligt Mitt Romney al maanden onder vuur van de media en zijn politieke tegenstanders van de Democratische partij over de beperkte hoogte van zijn belastingafdracht. De kritiek dwong Romney in september informatie over de door hem betaalde belasting te openbaren. Bekend was al dat hij profiteert van ingenieuze fiscale sluiproutes via de Kaaimaneilanden, Bermuda en Luxemburg.

Nederland kwam in dat rijtje nog niet voor. Onterecht, naar nu blijkt.
Nederland kwam eerder als aantrekkelijk fiscaal verkeersknooppunt in het nieuws rond onder meer de belastingsluiproute van de Amerikaanse koffieketen Starbucks, waarover in Engeland grote verontwaardiging ontstond.

Lees een uitgebreid verhaal van Jesse Frederik van Follow the Money over de Nederlandse belastingroute van Bain Capital bij Follow the Money.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.