Romney: militaire actie tegen Iran niet uitgesloten

Kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Mitt Romney stelt dat alle middelen moeten worden bekeken om Irans veronderstelde nucleaire ambities aan banden te leggen, waaronder de optie van militair ingrijpen. Volgens de Republikein zijn de maatregelen 'vandaag de dag misschien wel urgenter dan ooit'.

Willeke Tersteeg
Mitt Romney. Beeld ap
Mitt Romney.Beeld ap

Een Iran dat over kernwapens beschikt, is een 'groot gevaar voor de wereld, de VS en het voortbestaan van Israël', luidde het bekende argument om drastische maatregelen te rechtvaardigen. Romney deed deze uitspraken in een vandaag gepubliceerd interview met de Israëlische krant Haaretz.

De presidentskandidaat refereert in het vraaggesprek naar de Herzliya Conferentie in 2007 (een jaarlijks terugkerende conferentie in Herzlya in Israël waar wereldleiders praten over het landelijk en internationaal beleid, red.). Hier noemde hij zeven acties die ondernomen dienden te worden om te voorkomen dat Iran over kernwapens zou beschikken.

Urgent
'Ik sprak toen onder andere over verlammende sancties, het aanklagen van president Ahmadinejad voor het aanzetten tot genocide, het steunen van tegenstanders van Iran en het ontwikkelen van betrouwbare militaire opties zodat deze in het uiterste geval konden worden ingezet. Ik geloof nog steeds dat dit essentiële zaken zijn, die vandaag de dag misschien wel urgenter zijn dan ooit.'

De Republikein geeft in het gesprek ook antwoord op de vraag of het inmiddels tijd is voor de militaire optie. 'Ik denk dat ik destijds heel duidelijk ben geweest dat een militaire actie verreweg het minst aantrekkelijk is, maar ook zeker niet zou moeten worden uitgesloten. De militaire optie zal geëvalueerd moeten worden en uitgevoerd moeten kunnen worden als alle andere maatregelen niet succesvol zijn.'

Romney werd gevraagd of hij het eens was met John McCain die even geleden stelde dat er één ding erger is dan een militaire aanval op Iran, en dat is een nucleair Iran. 'President Obama heeft gezegd dat een nucleair Iran onacceptabel is. Ik vind een nucleair Iran onacceptabel. De term onacceptabel houdt in dat er alles aan moeten doen om dat te voorkomen. Ik ben zelf bereid om iedere stap te nemen zodat Iran geen nucleaire wapens kan ontwikkelen.'

Staatsbezoek
De presidentskandidaat zal morgenavond in de joodse staat arriveren. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd geldt de steun van de machtige joodse lobbygroep Aipac als bijzonder nuttig. Ook is het geen geheim dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen hoge pet op heeft van Barack Obama, onder andere omdat de huidige Amerikaanse president uitermate kritisch is over het Israëlische nederzettingsbeleid.

Romney beloofde in het interview dat de VS, in het geval hij de nieuwe bewoner van het Witte Huis wordt, elke veroordeling van Israël in internationale organisaties zal verhinderen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden