Romney gesteund door anti- én pro-homohuwelijk

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney krijgt steun van de belangrijkste Amerikaanse organisatie die vecht tegen het homohuwelijk. Dat is mogelijk een signaal dat de Republikein de banden heeft aangehaald met de lobby voor het traditioneel huwelijk. Maar drie van de belangrijkste donateurs van Romney zijn nu juist voorvechters van gelijke rechten voor homo's.

Emma van der Wateren
Mitt Romney. Beeld afp
Mitt Romney.Beeld afp

Kort nadat bekend werd dat de Republikeinse rivaal van Romney, Rick Santorum, de strijd opgaf, maakte de National Organization for Marriage (NOM) bekend Romeys campagne te steunen. 'We hopen dat onze steun zal helpen te focussen op het belang president Obama te verslaan', aldus een persbericht van NOM. Volgens de organisatie heeft Barack Obama alles gedaan wat hij kon om de institutie van het huwelijk te ondermijnen. Twee bestuursleden doneerden ieder 2.500 dollar aan Romneys campagne.

Een goede band met de lobby voor het traditionele huwelijk, kan Romney wel eens duur komen te staan. Drie van zijn belangrijkste donateurs zetten zich in voor het homohuwelijk, zo meldt de website politico.com. De hedgefondmanagers, Paul Singer, Dan Loeb en Cliff Asness hebben vorig jaar geholpen bij de financiering en inspanningen die er uiteindelijk toe leidden dat homoseksuelen in New York mogen trouwen. Singer zou sinds 2007 8 miljoen dollar hebben gegeven aan acties voor het homohuwelijk. Het is niet bekend of de donateurs Romney hierover hebben benaderd.

Mild
Romney heeft zich zo nu en dan sterk anti-homohuwelijk getoond. Vorig jaar tekende hij op verzoek van NOM een verklaring waarin hij beloofde zich in te zetten tegen het homohuwelijk, mocht hij president worden. Maar in januari leek hij milder over het onderwerp. 'Zeggen dat het huwelijk meer kan zijn dan de relatie tussen een man en een vrouw, is denk ik een vergissing', aldus de Republikein. 'Dat is niet omdat we willen discrimineren of suggereren dat homoseksuelen elkaar minder liefhebben of kinderen niet goed kunnen opvoeden. We willen ermee zeggen dat het voor de samenleving in z'n geheel beter is als kinderen worden opgevoed door een man en een vrouw.'

Overigens is Romneys tegenstander in de presidentsverkiezingen van november, president Obama, ook niet voor het homohuwelijk. Obama heeft echter verklaard dat zijn ideeën over het onderwerp nog 'in ontwikkeling zijn'. Homoactivisten hebben er bij Obama op aangedrongen zich uit te spreken voor het homohuwelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden