Romme wendt crisis bij ploeg Mueller net op tijd af

Hoe was het ook alweer?..

Twee seizoenen geleden kleineerden de sprinters van Peter Mueller in de openingsfase van de winter wekelijks hun rivalen, maar toen de oogstmaand februari aanbrak stonden zijn mannen plots in het tweede gelid. Pure pech, zei Mueller destijds. Wij komen terug.

Of neem vorig seizoen. In de eerste weken verbijsterden Gianni Romme en Erben Wennemars hun rivalen met grootse daden, maar schoten beiden te kort op het moment dat de titels verdeeld werden. Dat is sport, troostte Mueller. Dit overkomt ons niet weer.

En dan het voorbije weekeinde. 'Alles zit tegen', sprak Erben Wennemars zaterdag. 'Werkelijk, echt alles!'

Romme, Wennemars en Leeuwangh, hoofdrolspelers in de eerste weken van dit seizoen, vielen afgelopen weekeinde op de drempel van de Olympische Spelen danig uit hun rol. De crisis binnen SpaarSelect nam zelfs dermate serieuze vormen aan dat directeur Jan-Willem van Dijk zich geroepen voelde aan de rand van de ijsbaan in Heerenveen het vertrouwen in coach Peter Mueller uit te spreken. Want die wist het zelf niet zo zeker meer, gaf Mueller toe. 'Als een baas ontevreden is. . . Yeah, ik twijfelde, ook aan mezelf.'

Groot was daarom de ontlading toen Gianni Romme zondag op de tien kilometer derde werd. De blijdschap illustreerde de groeiende stress waaraan de formatie van SpaarSelect de voorgaande dagen in Thialf ten prooi was gevallen. Wennemars viel op de 1500 meter buiten de boot, Leeuwangh ging op zowel de 1000 als 1500 meter ten onder en Tuitert is al enige weken een karikatuur van het megatalent dat vorig seizoen de elite schrik aanjoeg. Slechts de vrouwen (Timmer, Thomas, Vis) hielden de moed er uiteindelijk nog enigszins in.

Vraagtekens bij zijn schema's zal Peter Mueller zelf nimmer zetten, maar dat afgelopen weekeinde iets drastisch misging met zijn keurkorps is evident. Het contrast met de commerciële ploeg DSB (Bos en Postma) en de kernploeg van Kemkers was pijnlijk en stemde tot nadenken. Kemkers' pupillen merkten fijntjes op dat hun coach de kunst van het 'pieken en plannen' als geen ander verstaat. Namens DSB wreef Bos zout in de wonden door te beweren dat volgens hem de chemie binnen SpaarSelect is uitgewerkt. Hij wist het uit eigen ervaring.

Volgens Mueller was slechts sprake geweest van een domino-effect, teweeg gebracht door Romme's nederlaag donderdag op de vijf kilometer. 'Gianni is de sleutelfiguur van ons team. Zie het als een sneeuwbal. Hij lag op de top, rolde naar beneden en sleurde onderweg alles mee', zei de coach. Vanuit die optiek zal de wederopstanding van Romme gisteren volgens Mueller ook therapeutisch werken. 'We hebben een wake-up call gehad. Ze zullen ons nog zien.'

Ook Romme had begrepen wat er op het spel stond. 'Natuurlijk voelde ik me verantwoordelijk. Zondagmorgen, voor het vertrek naar Thialf, heb ik tegen Wennemars gezegd: kom op, we gaan iets rechtzetten.'

Alle theorieën ten spijt lijkt de geest binnen SpaarSelect de voorbije weken echter veranderd. Was Leeuwangh na het abrupte vertrek van Bos twee jaar geleden reeds tot de conclusie gekomen dat de term vriendenploeg een illusie was, inmiddels is ook het aura van onoverwinnelijkheid verwaaid. De bravoure en smeuïge one-liners waarmee Mueller zijn volgelingen voorheen kon betoveren, lijken steeds vaker te smoren in de typisch Hollandse nuchterheid.

'Mueller is nog steeds dezelfde persoon, maar het werkt uitgerekend op dit moment even niet', stelde Leeuwangh vast.

'Noem mij een betere coach?', vroeg directeur Van Dijk.

Dit moet een incident zijn geweest, meenden ze. Getergd door uitlatingen van hun oud-ploeggenoten Bos en Bob de Jong dat SpaarSelect op springen staat, beten de verliezers van Thialf venijnig van zich af. Onvoorwaardelijk werd het vertrouwen in hun Amerikaanse goeroe uitgesproken en het verlies heette in de eerste plaats hun eigen schuld te zijn. Waarna werd opgemerkt of men soms vergeten was hoe vaak ze de afgelopen jaren met Mueller gewonnen hebben?

Leeuwangh: 'Ik sta voor de volle honderd procent achter Peter Mueller.'

Wennemars: 'Wij zijn ervaren topsporters, dan moet je de schuld in de eerste plaats bij jezelf zoeken.'

Mueller: 'Mijn schema's zijn goed.'

Romme: 'Heb je gezien hoe iedereen reageerde na mijn tien kilometer? Zo gaan wij met elkaar om; met de chemie in onze ploeg is niks mis.'

Niemand waagde zich echter aan een bespiegeling over de rol die Marianne Timmer inneemt. Ondanks hevige oppositie van de mannen werd de eega van Mueller in augustus aan de formatie toegevoegd. Wie het team SpaarSelect in de voorbije weken observeerde, zag dat de coach zich wel erg intensief met zijn echtgenote bezig hield. Even frappant is dat Romme de twee weken in de aanloop naar het olympisch kwalificatie-toernooi solo in Inzell afwerkte terwijl Mueller met de sprinters in Amerika verbleef.

'Dat is gelul achteraf', zei Romme.

Directeur Van Dijk maakte niettemin duidelijk dat dat in de toekomst niet meer kan. Wakker geschud door de gebeurtenissen op Thialf liet de sponsor weten zijn invloed voortaan nadrukkelijker te zullen aanwenden. Opdat Mueller straks meer individuele aandacht aan zijn schaatsers kan schenken, zal Van Dijk zijn elftal na dit seizoen terugbrengen naar een zevental met daarbij de opdracht dat de coach zich ook als 'een baas' van het geheel dient te gedragen.

'Vrijheid voor sporters daar geloof ik niet in. De trainers wil moet wel wet zijn', zei Van Dijk heel pertinent.

Mueller: 'Zei hij dat? Nou, oké dan.'

In het besef dat hij door het oog van de naald was gekropen hield Mueller zijn gebruikelijke bluf binnensmonds en schikte zich naar de bevelen van zijn sponsor. Maar wezenlijk veranderen zal de Amerikaanse coach niet, zo bleek gisteravond reeds. Opgelucht dat de weg naar Salt Lake City toch vervolgd kan worden, pochte Mueller dat een 'extreem team' zoals SpaarSelect van 'extreem slecht makkelijk kan transformeren in extreem goed'. Geef ze even de tijd, dat is wat hij na deze bewogen dagen in Heerenveen bedoelde.

Wennemars: 'We hebben altijd hoop, maar je kunt je afvragen waarop die hoop op dit moment is gebaseerd.'

Romme: 'Ik verkloot het geen tweede keer, geloof me. Echt niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden