Romme sluit misère-jaar af met foutieve wissel

Hij had wereldkampioen kunnen worden. 'Maar wat heeft het voor zin om te praten over als, als, als', zei Gianni Romme....

En weer verscheen die bijna nonchalante grijns waarachter hij al vaker teleurstellingen heeft moeten wegstoppen. Coach Peter Mueller deed geen poging de ontgoocheling te verhullen. Alsof hij zich ten langen leste verzoend had met het idee dat duistere machten dit seizoen een complot tegen zijn team hebben gesmeed, deed de Amerikaanse coach zijn relaas. Shit, yeah.

Met een foutieve wissel in zijn 1500 meter-rit tegen Derek Parra haalde Romme zaterdag een streep door de WK allround, uitgerekend op een moment dat hij leek af te rekenen met alle misère uit de voorgaande maanden. De Zweedse scheidsrechter Jan Marmstal was echter onverbiddelijk en diskwalificeerde hem. Romme voltooide zijn race nog wel: in 1.48,34 - de snelste tijd nota bene, zijn beste 1500 meter ooit.

'Sneu, maar het lijkt me terecht', sprak Jochem Uytdehaage, de latere wereldkampioen.

'Geen twijfel mogelijk. Alle coaches waren het erover eens', zei Bart Schouten, Parra's coach.

Alle coaches?

Nou, de Nederlanders niet natuurlijk. Daar werd weer vlijtig naar vluchtroutes, excuses en kleine lettertjes gespeurd in een poging aan te tonen dat de rest van de wereld het toch echt verkeerd had gezien.

Twee jaar geleden zouden juist op dít punt de reglementen zijn gewijzigd, de scheidsrechter zou verzuimd hebben de tv-beelden te bestuderen en een enkeling durfde zelfs te suggeren dat de schwalbe nu ook zijn intrede had gedaan in het schaatsen.

Tsja.

Parra die bij het uitkomen van de buitenbocht plots Romme voor zich zag opduiken, maakte inderdaad een theatraal ogende sprong waarop twaalfduizend toeschouwers met een massaal Ooohhh reageerden. Maar om dat als matennaaierij uit te leggen? Parra ging wel bijna 50 km/uur en moest in een fractie van een seconde beslissen wat te doen.

'Ik kon geen kant op. Het is een reflex', zei Parra.

'Springt hij niet, dan knalt hij tegen Romme op en valt één van beiden', zei Schouten.

Mueller meende dat er wel ruimte was en zei dat de reglementen omtrent deze kwestie twee jaar terug waren herschreven. Beide schaatsers zouden nu samen verantwoordelijk zijn voor een correcte wissel; een uit de buitenbaan komende schaatser zou niet meer per definitie voorrang hebben. Als Parra volgens Mueller niet zo'n big drama had gemaakt, zou deze verhitte discussie niet zijn losgebarsten. Dan zou Romme gewoon de wereldtitel in het vizier hebben gehad.

Scheidsrechter Marmstal stond op luttele meters afstand toen hét gebeurde, geflankeerd door kruispuntwachter Jan Amoraal, en meteen hadden ze hetzelfde tegen elkaar gezegd: diskwalificatie! Nadat het Nederlandse protest was ingediend, had Marmstal zekerheidshalve de video-beelden nogmaals bekeken, maar die boden geen enkele reden de beslissing te herzien. Integendeel zelfs. En dat van die reglementswijziging, dat was een fabeltje.

Maar hij begreep het wel. 'Meneer, ik ben zelf schaatser geweest, ik ben jarenlang teamleider geweest van de Zweedse ploeg, ik ben al jaren scheidsrechter. Ik weet welke emoties er spelen', zei Marmstal.

Bart Schouten wees op het extreme verval in rondetijden van Parra als gevolg van de wissel: 1,8 seconde waar 1,2 normaal zou zijn geweest. Schouten wist het zeker: de wissel had zijn pupil de zege op de 1500 meter gekost, de eerste plaats in het tussenklassement en misschien, heel misschien wel de wereldtitel.

Gianni Romme was fair. 'Ik ken Parra als een sportieve jongen. Die doet zoiets niet met opzet.'

Maar jammer was het wel.

Zelf zou hij 6,08 seconde hebben moeten goedmaken op Sjepel; 2,86 op Uytdehaage en 0,74 op Parra. Het had een fantastisch gevecht kunnen worden. Had. Nu restte hem slechts één troost.

Romme: 'Ik heb hier wel het gevoel gekregen dat ik op m'n 29ste nog niet uitgeschaatst ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden