Romme slaat munt uit olympische dubbelslag
Uit het traditionele schimmenspel dat schaatsers in de zomer opvoeren trad vrijdag Gianni Romme naar voren en zette zijn intentie om het olympisch succes te vercommercialiseren kracht bij....
Van onze verslaggever
Wybren de Boer
BREDA
Daarmee volgde Romme een trend die drie jaar geleden werd ingezet door Ritsma en die het ooit heilige bastion kernploeg geleidelijk doet afbrokkelen. Verlekkerd door de glamour waarmee de Fries zich sinds zijn vrijage met Sanex omgeeft, lonkten steeds vaker schaatsers naar het bedrijfsleven. Na een gouden dubbelslag in Nagano werden Romme's avances beantwoord door het financieel adviesbureau SpaarSelect.
Twee miljoen gulden maakt directeur Van Dijk tot en met de Olympische Spelen van 2002 per seizoen vrij voor Romme cum suis, waarvan na belastingaftrek anderhalf miljoen overblijft. De kopman moet die buit delen met Bob de Jong en de trainers Ingrid Haringa en Floor van Leeuwen. Netto blijft voor Romme een basisloon over dat volgens zijn zaakwaarnemer Van den Bosch 'flink hoger' ligt dan bij de bond.
Volgens KNSB-voorzitter Schenk verlangde Romme een inkomen van bijna een miljoen en dat werd als absurd bestempeld. Romme noemde het gememoreerde bedrag 'echt niet waar' en voelde zich niet alleen daarom gekrenkt door zijn oude werkgever. 'De afspraak was dat geen van beide partijen iets naar buiten zou brengen. Zij deden dat wel. Toen wist ik: de deur zit dicht.'
Dat laatste was overigens niet erg omdat Romme drie alternatieven achter de hand had. De eerste gegadigden, waaronder SpaarSelect, meldden zich al tijdens de Spelen, wat achteraf de onbuigzame houding van zaakwaarnemer Van den Bosch ten opzichte van de KNSB verklaart. 'Als je zulke zekerheden achter de hand hebt, doe je niet aan koehandel.'
Dat ondanks de vroege interesse de nieuwe schaatsploeg pas gisteren ten doop werd gehouden, was illustratief voor Romme's aanvankelijke voornemen om de kernploeg trouw te blijven. In de wetenschap dat de aldaar heersende teamgeest én de aanwezigheid van coach Gemser het fundament onder zijn succes vormen, bleef hij lang in gesprek met de bond. Romme wenste evenwel een passende financiële beloning.
Dat topinkomen zou gegenereerd kunnen worden uit privé-sponsoring. Met ingang van komend seizoen mogen kernploegschaatsers op hun outfit het logo van een privé-sponsor dragen, een lucratieve optie voor olympisch kampioenen. Aegon streeft naar exclusiviteit en kocht het vrijgekomen logo bij Ids Postma af. Romme bood de bondssponsor dezelfde mogelijkheid maar kon niet tot een akkoord komen.
Gepiqueerd toonde Aegons pr-directeur Ton Elias zich een maand terug door de halsstarrige houding van de schaatser en zijn zaakwaarnemer. En onderwijl vroeg hij zich hardop af in hoeverre hun vastberadenheid gevoed werd door bluf of zekerheid. Wie gisteren SpaarSelect-directeur Van Dijk beluisterde, concludeerde echter dat Elias al lang op de hoogte was van Romme's altenatieven.
Van Dijk: 'Twee weken na de Spelen wisten ze hier al van. Ik heb Johan van der Werf uit de Raad van Bestuur van Aegon gevraagd of zij er bezwaar tegen zouden hebben als ik Romme zou contracteren. Nee hoor, zei hij.'
Om de zakelijke relatie niet onnodig onder druk te zetten, gaf Van Dijk geen gehoor aan Romme's verzoek om ook coach Gemser van de bond los te kopen. Mede daarom krijgt Ingrid Haringa de kans in haar oude liefde als coach de top te bereiken.