Romme faalt volledig met nieuwe schaatsen

Gianni Romme, de stayer die gewend is in wereldrecords te grossieren, leed vrijdag in Calgary een van de bitterste nederlagen uit zijn loopbaan....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

De ontknoping in Calgary heeft bizarre gevolgen voor de WK afstanden volgend weekeinde in Salt Lake City. Op grond van zijn overwinningen bij alle voorgaande wereldbekerwedstrijden dit seizoen is Romme reglementair gekwalificeerd voor de mondiale titelstrijd, maar in zijn huidige vorm lijkt hij in Salt Lake City allerminst een titelkandidaat. Uytdehaage, die gisteren bijna zeven seconden sneller was dan Romme, mist als gevolg van de onverbiddelijke selectieregels de boot.

Verheijen (6.22,08) en De Jong (6.22,70) verzekerden zich van de twee vacante tickets voor de WK afstanden. Tot de verliezers behoorde in Calgary behalve Romme ook Rintje Ritsma die 6.33,67 liet klokken. Romme, die zijn race wel opende onder het wereldrecordschema, kwam na vier ronden de man met de hamer tegen. Zijn eindtijd was 6.32,11.

Opmerkelijk is dat Romme gisteren voor het eerst in een officiële wedstrijd op de dubbele klapschaats reed. Eerder in de week was een testrace over drie kilometer volgens hem positief verlopen, wat hem deed besluiten de dubbele klapschaats gisteren officieel ten doop te houden. Opvallend was hoeveel moeite Romme had in de tweede helft van zijn race in de bochten de balans te bewaren.

Hetzelfde overkwam Marianne Timmer die op de 1000 meter de dubbele klapschaats had ondergebonden. Zij verloor in de laatste bocht de controle over haar eigen benen en finishte in een matige tijd (1.18,78). Toch liet Timmer weten over een week tijdens de WK afstanden ook op de dubbele klapschaats aan de start te verschijnen. 'Ik neem een flink risico, maar dat doe ik bewust. Volgend jaar zitten we in een olympisch seizoen. Dan wil ik niet experimenteren.'

Timmer mag in Calgary enkele steken laten vallen. Op grond van haar voorgaande prestaties dit seizoen weet ze zich reeds gekwalificeerd voor de WK afstanden. Dat geld ook voor Nuyt, Tonny de Jong, Groenewold, Wennemars, Romme, Bob de Jong en Verheijen. Voor de overige Nederlanders is in Calgary geen ruimte voor ontspanning. Zij dienen zich nog te plaatsen voor de mondiale afstandskampioenschappen in Salt Lake City.

In totaal zijn nog achttien tickets te vergeven voor de WK afstanden: 10 voor de mannen, 8 voor de vrouwen. Op de 1000 meter bij de mannen zijn nog twee plaatsen open, bij de vrouwen één. Wennemars, Nuyt en Timmer zijn al in veilige haven. De tijdsnelsten van Calgary verzekeren zich eveneens van een optreden in Salt Lake City. Vandaag krijgen de verliezers van gisteren overigens nog een herkansing wanneer de 1000 meter opnieuw op het programma staat.

De enige die zich aan de malaise onttrok was Gerard van Velde. Zijn gestage opmars richting de wereldtop kreeg vrijdag een vervolg met een dik persoonlijk record. De routinier van het Nederlandse sprinten dook voor het eerst in zijn loopbaan onder de 1.10 en kwam uit op 1.09,10. Aan zelfvertrouwen heeft Van Velde momenteel geen gebrek. 'Dit was een zeer stabiele race. Ik ga er vanuit dat ik in Salt Lake City rijd.'

Bos (10de met 1.09,46) en Wennemars (11de met 1.09,72) acteerden op respectabele achterstand. Even ontnuchterend was het optreden van Ids Postma. De regerend olympisch kampioen op de 1000 meter kwam in zijn race ten val. Ook Jakko-Jan Leeuwangh, al het hele seizoen tobbend met blessures en ziekte, werd met 1.10,06 verwezen naar de achterhoede.

Claudia Pechstein brak als eerste schaatsster op de drie kilometer de barrière van 4 minuten. De Duitse schaatsster bracht het wereldrecord op 3.59,27. Haar landgenote Gunda Niemann wist in Calgary de magische grens vrijdagavond niet te kraken. Ze reed 4.00,87.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden