Romkom plus

'Even niet kijken, Jake', zegt ze. Dan trekt Jane de la van het nachtkastje open en kotst. Om daarna naar de badkamer te vluchten en boven de wc-pot te eindigen. De tamelijk hilarische scène komt niet uit een melige puberkomedie; de locatie is een dure suite in het chique Park Regent Hotel in Manhattan, de betrokkenen zijn eind 50 en overspelig. Dat is best genant, op die leeftijd zo dronken zijn. Het geeft de scène een bitter randje, typerend voor de romantische komedie It's Complicated. De man en vrouw zijn bovendien een decennium geleden gescheiden - van elkaar.

Een voorbeeldige scheiding, volgens hun omgeving, omdat de twee elkaar op verjaardagen en andere verplichte samenkomsten niet ontlopen en goed met elkaar kunnen opschieten. Maar natuurlijk is zij jaloers op zijn veel jongere vrouw en is zijn leven met die vrouw in werkelijkheid veel minder aantrekkelijk. Dus zo kan het gebeuren dat ze voor het afstudeerfeest van hun zoon samen een avondje doorzakken en in bed belanden. De gevolgen daarvan zijn, de titel zegt het, nogal gecompliceerd, zeker ook omdat er ook nog een architect in het spel is die zijn zinnen heeft gezet op Jane.

De vijfde film van regisseur-scenarist Nancy Meyers (The Holiday) past naadloos in haar oeuvre van licht-melancholieke romkoms die de middelmaat ontstijgen door de verwikkelingen net niet te ongeloofwaardig te maken en door net iets meer te zijn dan alleen maar romantische ontwikkeling. Prima, zorgeloos vermaak.

It's Complicated (Nancy Meyers, 2009)

Net 5, 23.50-01.55 uur.

Body Of Lies

(Ridley Scott, 2008) Film die in Nederland beroemd werd omdat Carice van Houten erin haar Hollywooddebuut zou maken (als echtgenote van CIA-agent Leonardo DiCaprio). Haar scènes belandden echter op de vloer van de montagekamer. Ook zonder Van Houten is dit een aardige thriller, waarin CIA-baas Russell Crowe vanuit Washington zijn rechterhand in het Midden-Oosten (DiCaprio) een terreurcel laat ontmantelen. De film plaatst een paar voorzichtige vraagtekens bij Amerika's oorlog tegen het terrorisme (welke maatregelen zijn geoorloofd en wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de gevolgen van de oorlog?), maar is bovenal een keurige formulefilm.

Veronica, 20.30-23.05 uur.

King Kong

(Peter Jackson, 2005) Geweldig hoe Peter Jackson de reuzenaapklassieker uit 1933 weet op te rekken tot een enerverende, zeldzaam spectaculaire en warempel ook nog ontroerende avonturenfilm van drie uur. Onvergetelijke scènes zijn de over elkaar een ravijn in buitelende brontosaurussen en het nachtelijke uitstapje van King Kong in New York, waar hij het samen met zijn 'geliefde' (Naomi Watts) ook nog op een soort van schaatsen zet.

RTL 7, 22.45-02.30 uur.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

(Michel Gondry, 2004). Joel (Jim Carrey) heeft zo veel liefdesverdriet dat hij alle herinneringen aan zijn ex Clementine (Kate Winslet) uit zijn geheugen laat verwijderen. Tot hij tijdens de 'operatie' in opstand komt en samen met (een hersenschim van) Clementine probeert te redden wat er te redden valt. Suizend van de ene bewustzijnslaag naar de andere weet je nooit waar scenarist Kaufman en regisseur Gondry je naartoe voeren. Verrukkelijk zijn de scènes waarin Joel en Clementine zich in Joels kinderherinneringen verstoppen, verontrustend de beelden van straten, huizen en auto's die uit Joels geheugen worden gewist.

Net 5, 21.30-23.50 uur.

Scenarioschrijver en regisseur Nancy Meyers in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden