Romige spruitjessoep met linzen

Romige spruitjessoep met linzen. Beeld Loethe Olthuis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: romige spruitjessoep met linzen (maaltijdsoep voor 2 tot 3 personen).

Toch te veel geld uitgegeven in december? Ik weet er alles van. Toch kwam ik er twee jaar geleden financieel snel weer bovenop. Wederhelft Ronald en ik hadden namelijk voor de Volkskrant de hele maand januari voor 2,50 euro per persoon per dag gegeten en gedronken.

Smokkelen met eten bij de buren, groenten uit eigen tuin of een eitje van onze kippen mocht helaas niet. Toch bleek het, met wat creativiteit en aanbiedingen-fanatisme, best te doen, al was mijn eerste pistoletje-oude-kaas na die maand verrukkelijk. Hierbij buig ik diep voor mensen die altijd met zo weinig geld moeten rondkomen.

Ik heb in die maand heel wat lekkere en goedkope recepten bedacht, zoals deze soep. Toentertijd, met aanbiedingsspruitjes, houdbare melk (voordeliger dan verse) en de goedkoopste linzen, kostte de hele pan ons 1,64 euro.

Nu kwam ik op iets meer uit, doordat ik duurdere Puy-linzen heb gekocht en biologische melk, maar een kostbare maaltijd is het allesbehalve. Wel een gezonde: bomvol vitamines, vezels en eiwitten.

En hoewel de soep zelfs met halfvolle melk smaakt alsof er een liter room in zit, is-ie behoorlijk caloriearm, ook best handig in januari.

Ingrediënten

100 g kleine bruine of groene (Puy)linzen (of 300 g linzen uit blik)

500 g spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd

1 l (half)volle melk

1/2 eetl. gedroogde tijm

1 teen knoflook, fijngehakt

2 1/2 groentebouillonblokjes

1 eetl. gembersiroop

3 lente-uitjes of 10 sprietjes bieslook, fijngeknipt

4 eetl. (volle) yoghurt

U kunt de soep rustig aan spruitjeshaters voorzetten: hij is prachtig lichtgroen, maar smaakt absoluut niet naar spruitjes. Gewoon met een stalen gezicht beweren dat het broccoli-, spinazie- of andere groene groentesoep is.

Linzen en gembersiroop vindt u overigens het goedkoopst in het schap met Surinaamse of oosterse producten, en niet op de groenten- of delicatessenafdeling. Zelfgekookte linzen zijn het voordeligst - en het lekkerst.

Kook de linzen in 20 tot 25 minuten gaar en giet ze af. (Spoel bliklinzen af onder de kraan en laat ze in een zeef uitlekken.) Doe de spruitjes met melk, tijm, knoflook en bouillonblokjes in een pan, breng aan de kook en kook ze op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Roer regelmatig om overkoken te voorkomen.

Pureer de soep met een staafmixer glad en roer de linzen en gembersiroop erdoor. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Schep de soep in warme kommen en doe in elke kom een lepel yoghurt. Bestrooi met lente-ui of bieslook en serveer er grof brood bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden