Romige kervelsoep met aardappel

, Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: romige kervelsoep.

Bent u oud en lusteloos of mat en moedeloos? De Londense botanicus John Gerarde (1545-1612) wist dan van wanten. Hij schreef in zijn Herball, or Generall Historie of Plantes uit 1597 juichend over de opwekkende werking van kervel: 'Het verkwikt het hart en geeft levenslust en kracht.'

Als u zich herkent in bovenstaande omschrijving en in het zuiden of oosten des lands woont, is de redding nabij. Een gedeprimeerde Amsterdammer of Hagenees zal de beurs moeten trekken om een bosje kervel te bemachtigen, want daar is dit kruid niet overal te koop, leerde een onderzoekje op Twitter en Facebook.

Ingrediënten

400 ml bouillon

2 grote aardappels (bloemig), of 4 kleintjes

1 prei

1 klont roomboter

1 eetlepel crème fraîche

Peper naar smaak

1 flinke bos kervel

1 ei

Anne van Dalen schreef: 'Hier in het Haagse is verse kervel zo goed als onverkrijgbaar. Niet bij de Turk, de Marokkaan, de Ethiopiër, de Griek, de Pool, de Pers, de Italiaan, de Spanjaard, de Expat, de Brit en de Amerikaan. Nergens niet.

Michiel Bilstra is daarentegen een bofkont. Hij twitterde: 'Kruudmoes! Het groeit hier gewoon langs de weg #Overijssel.' Kijk, wat doe ik toch in de hoofdstad? Ik had Twente nooit moeten verlaten.

Volgens John Gerarde zijn Fransen en Nederlanders echte kerveleters. 'Ze stoppen het in stamppotten en eten het dan op', schreef hij over ons. Waarom is kervel dan toch uit de mode geraakt?

Dat intrigeert me, want dit aan peterselie verwante kruidje met fantastische anijssmaak fleurt ook soepen, groentegerechten en botertjes waanzinnig op. Bovendien bevat het ook nog eens lekker veel vitamine C en ijzer. Kervelsoep op z'n Frans of op z'n Vlaams is een ware klassieker. Er zijn verschillende bereidingswijzen. Er zijn koks die het kruid vanaf het begin meekoken, maar dan gaat veel van de smaak en de vitamines verloren. Deze versie is stevig en vol van smaak.

Bereiding

Trek bouillon van botten of kruiden, of gebruik een blokje. Breng op smaak. Kook de aardappelen in wat zout gaar en pureer met behulp van stamper of knijper. Voeg peper toe. Verwijder in de tussentijd het harde groen van de prei, was en snijd in ringetjes. Smoor zachtjes in de roomboter. Als de prei gaar is, doet u die in een kom en pureert u die met de staafmixer. Doe er wat bouillon bij. Voeg bij de soep, met de gestampte aardappelen. Roer goed en proef op smaak. Hak de kervel fijn (inclusief de stengeltjes). Kluts het eitje los, doe de crème fraîche erbij en klop nog even goed door. Voeg bij de soep. Doe dan de kervel erbij en warm de soep nog een paar minuten door, laat niet koken. Garneer met een paar verse kervelblaadjes. Wilt u ook kervel aan de vergetelheid ontrukken? Sluit u dan aan bij Het Kervelgenootschap op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden