Romeo en Julia hebben wat vertraging nodig

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - De liefde, sla er Shakespeares Romeo en Julia maar op na, is een spel van aantrekken en afstoten en Nijmeegse wiskundigen denken er nu ook een formule voor te hebben. De timing van de onderlinge reacties tussen geliefden blijkt daarbij cruciaal voor de stabiliteit van hun relatie.

Te directe reacties leiden volgens de Nijmeegse formules tot het uiteenspatten van liefdesparen. Maar ook te bedachtzame of luie geliefden zetten hun relatie op het spel.

In een artikel in het blad Applied Mathematics and Computation beschrijft neuro-informaticus Natalia Bielczyk van het Donders Instituut voor hersenwetenschappen experimenten met computermodellen van relaties. Haar werk is een verbetering van modellen van de Amerikaanse wiskundige Steven Strogatz, die in 1988 als eerste de relatie van Romeo en Juliawiskundig beschreef als emotionele verbinding die in de tijd in kracht varieert. Soms lopen de wisselingen uit de hand en gaat een relatie uit, aldus Strogatz.

Volgens Bielczyk is het Strogatz-model echter niet realistisch voor psychologen om echte relaties te doorgronden, omdat het veronderstelt dat partners steeds direct op elkaars emoties reageren. In haar model bouwde ze een instelbare vertraging in en deed daarmee rekenexperimenten.

Daaruit blijkt dat deze vertraging een stabiliserende invloed kan hebben op instabiele relaties. Ze vindt ook dat wederzijdse reactietijden binnen een bepaald domein moeten blijven om een stabiele relatie te onderhouden.

Helaas, zegt Bielczyk, is de tijd die in het model wordt gebruikt nog een abstracte grootheid. 'Het zou mooi zijn om er echte neuropsychologische data van relaties in te stoppen. Maar vooralsnog zijn wij toch vooral enthousiaste wiskundigen die een interessant aspect van een bekend wiskundige model hebben gevonden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden