Romeinen maakten Groenland vuil

Metaalbewerkers uit oude tijden hebben het milieu veel meer met koper vervuild dan hun collega's uit het industriële tijdperk. Een team van onderzoekers, voornamelijk uit Frankrijk, denkt hiervoor het bewijs te hebben gevonden in de ijskap van Groenland....

De groep mat de concentratie koper in ijs van verschillende leeftijden. Vanaf 2500 jaar geleden begint die concentratie toe te nemen. Dit kan geen natuurlijke oorzaken hebben en evenmin is moderne vervuiling doorgedrongen tot de onderzochte delen van het oude ijs, schrijven de onderzoekers in Science van 12 april.

In het Groenlandse ijs werd eerder al lood gevonden uit de Griekse en Romeinse tijd. Maar deze concentraties waren veel lager dan die uit het industriële tijdperk. Voor koper geldt het omgekeerde: tussen 2500 jaar geleden en het begin van het industriële tijdperk werd 2800 ton van dit metaal op het ijs gedeponeerd; de laatste twee eeuwen was dat 200 ton.

Zevenduizend jaar geleden werd het metaal al bereid, maar pas in de Romeinse tijd steeg de produktie flink. De Romeinen hadden veel koper nodig, onder meer voor hun munten. Ze produceerden het voornamelijk in Spanje, in gebrekkige ovens. Fijne koperdeeltjes daaruit vlogen met zuidelijke winden naar het noorden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden