Rome wijst aanpak seksueel misbruik af

Het Vaticaan heeft gisteren het plan afgewezen dat de Amerikaanse bisschoppenconferentie eerder dit jaar heeft opgesteld om seksueel misbruik door geestelijken te voorkomen....

De Amerikaanse voorstellen zijn volgens het Vaticaan op een aantal punten in strijd met het kerkrecht. De 288 Amerikaanse bisschoppen kwamen afgelopen juni in Dallas met een pakket maatregelen. Ze pleiten voor zero-tolerance en waren er ondermeer voor dat priesters die zich in het verleden herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen uit de kerk moeten worden gezet en dat de kerk in vrijwel alle gevallen van misbruik aangifte moet doen bij justitie.

In de Vaticaanse verklaring staat dat sommige van de voorstellen strijdig zijn met het kerkrecht. Er wordt niet gezegd welke onderdelen dit precies betreft. Het Vaticaan wil een gemengde commissie die bestaat uit vier bisschoppen uit de VS en vier vertegenwoordigers van het Vaticaan.

De formele erkenning van de Amerikaanse regels, de zogeheten recognitio, zal tot die tijd onthouden worden. De Amerikaanse bisschoppen besloten tot hun maatregelen onder sterke druk vanuit maatschappij en politiek om harde regels op te stellen tegen misbruik door geestelijken.

De afgelopen jaren waren enkele honderden Amerikaanse priesters betrokken geraakt bij schandalen. Dat kostte de kerk tientallen miljoenen dollars aan schadevergoedingen en schikkingen.

Het Vaticaan schrijft in een verklaring dat de door de Amerikaanse bisschoppen voorgestelde richtlijnen verwarrend, vaag en onduidelijk zijn en kerkrechtelijk gezien voor meerdere uitleg vatbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden