Rome en VS botsen over zaak-Sgrena

De Amerikanen en de Italianen lijken het niet eens te kunnen worden over een gemeenschappelijk rapport inzake de gewelddadige dood van de Italiaanse geheim agent Nicola Calipari op 4 maart jongstleden in Bagdad....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Sgrena was een maand eerder door Iraakse guerrillastrijders ontvoerd en na moeizame en met veel geheimzinnigheid omgeven onderhandelingen door de Italianen zelf bevrijd. Op weg naar de luchthaven, waar zij zich met haar redders zou inschepen in een Italiaans vliegtuig, openden Amerikaanse soldaten plotseling het vuur op de auto waarin zij zich bevond, samen met twee leden van de Italiaanse geheime dienst. Bij die actie kwam Calipari om het leven.

Sindsdien heeft zowel het Italiaanse Openbaar Ministerie als het Amerikaanse leger de zaak in onderzoek. De dood van de geheim agent door geallieerd vuur levert spanningen op in de diplomatieke betrekkingen tussen Italië en de Verenigde Staten. Aan beide kanten heet het vooronderzoek nu voltooid te zijn, maar de uitkomsten daarvan zouden te zeer van elkaar verschillen om met een gemeenschappelijke verklaring te komen.

De Amerikanen houden vol dat hun soldaten geen enkele blaam treft. Die zouden zich strikt aan hun instructies hebben gehouden. Ook zeggen de Amerikanen niet of onvoldoende te zijn ingelicht over de Italiaanse actie in Irak.

Voor de Italianen is het daarentegen onaanvaardbaar dat de dood van Calipari geheel en al voor de verantwoordelijkheid van hun geheime dienst komt. De beide overlevende inzittenden van de auto, de journaliste Sgrena en een tweede Italiaanse geheim agent, beweren dat de auto, toen deze de Amerikaanse patrouillepost passeerde, hooguit 40 tot 50 kilometer per uur reed en dus gemakkelijk aangehouden had kunnen worden.

Over een onderhoud tussen de Amerikaanse ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Italiaanse ministerraad zijn gisteren geen mededelingen gedaan. Wel werd minister-president Silvio Berlusconi gistermiddag, toen hij in het parlement de plannen van zijn nieuwe kabinet kwam presenteren, meteen over de zaak aan de tand gevoeld. Zichtbaar geërgerd verklaarde hij dat het onderzoek nog niet was afgerond.

Gisteravond is in Italië de auto aangekomen waarin Sgrena en de beide geheim agenten zaten op het moment van de aanslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden