Rome en Parijs staken diplomatieke ruzie

Frankrijk en Italië hebben zaterdag, kort na de laatste aanval van president Chirac op Italië, de diplomatieke vrede getekend. Die dag bracht Chirac een staatsbezoek aan het Vaticaan....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

ROME

Nog maar een week geleden zei Chirac tegen Italiaanse journalisten dat hij niet naar Rome ging, maar naar het Vaticaan. En hij wist niet, zei hij, of hij de opening van de intergouvernementele conferentie eind maart in Turijn zou bijwonen. 'Ik weet zelfs niet of die bijeenkomst doorgaat, met alles wat er bij jullie gebeurt.'

De kilte in de relaties tussen Rome en Parijs begon toen Chirac zei dat Italië met zijn goedkope lire Frankrijk oneerlijke concurrentie aandoet. Nadat Italië in de VN de Franse kernproeven had veroordeeld, zegde Chirac een ontmoeting met de Italiaanse premier Dini in Napels af en protesteerde hij tegen een Europese top in Turijn.

Daags voor zijn bezoek aan de paus stuurde Chirac een beleefde brief aan zijn collega Scalfaro, haast om zich te excuseren dat hij hem niet ging opzoeken. In Rome zag Chirac andere Italianen: milieuactivisten die hem achtervolgden met spandoeken.

De verzoening werd getekend door de ministers van Buitenlandse Zaken, die elkaar in Rome ontmoetten, en de premiers, die een tête-à-tête hadden in Parijs. Premier Juppé zei dat Chirac in Turijn zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden