Rome eist vingerafdruk zigeuners

Rode Kruis moet mee de kampen in 'zodat de rechten van iedereen worden beschermd'.

Van onze correspondent Eric Arends

Roberto Maroni, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, komt voort uit de Lega Nord, een stoere politieke partij die de wereld liefst zwart-wit ziet en daar ook naar handelt. In de optiek van de Lega Nord bestaan landgenoten ten zuiden van Florence uit ‘werkschuw tuig’ dat het rijke noorden uitzuigt met torenhoge belastingen. Het laat zich raden hoe de partij aankijkt tegen buitenlanders uit nóg zuidelijker gebiedsdelen.

Maroni’s internationaal omstreden plan om vanaf morgen vingerafdrukken af te nemen van de zigeunerbevolking in Italië, inclusief minderjarigen, past geheel in die analyse van de werkelijkheid. Voor de regering-Berlusconi vormen de 145 duizend Roma en Sinti in Italië een ‘noodsituatie’: ze stelen, moorden, kidnappen en bedelen – en allemaal ten koste van de Italianen, ‘die het recht hebben om zich veilig te voelen’, zoals premier Silvio Berlusconi kort geleden heeft gezegd.

Video (tekst gaat hieronder verder):
]]>

Vaststaat dat het slecht gaat met Italië. Maar dan vooral omdat de economie nagenoeg stilstaat, miljoenen Italianen niet kunnen rondkomen van hun salaris, de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia zo langzamerhand de dood recht in de ogen kijkt en het afval in Napels en omstreken nu tot aan aan het strand en onder het geboortehuis van de legendarische actrice Sophia Loren ligt.

Ondertussen besteedt de Italiaanse minister-president zijn tijd vooral aan wetten die hem moeten verlossen van justitiële vervolging wegens corruptie.

Toch is het volgens de regering de emergenza rond de zigeuners die om rigoureuze maatregelen vraagt. De ophef die daarover in Europa is ontstaan (‘Discriminatie’, denkt de Europese Commissie), vindt minister Maroni vreemd.

Hij acht een volkstelling met behulp van vingerafdrukken nodig, omdat ‘de helft van de bewoners minderjarigen zijn, die worden uitgebuit, aangezet tot bedelen of erger’. Bovendien gaat het Rode Kruis mee de kampen in, ‘om te zorgen dat de rechten van iedereen worden beschermd’.

Hoe de regel uitpakt, is een dag voor het officiële begin van de volkstelling nog altijd onduidelijk. In elk geval gaat het voorlopig nog slechts om een tellingrond Milaan, Rome en Napels. Of daarbij ook echt vingerafdrukken worden afgenomen, is zelfs hoogst onzeker. De regering-Berlusconi heeft voor de genoemde steden speciale ‘prefecten voor het zigeunerprobleem’ aangesteld. Maar die zijn onderling verdeeld over het nut van de vingerafdrukken.

De ‘zigeunerprefect’ in Rome, Carlo Mosca, heeft al aangegeven er weinig voor te voelen. ‘Het is niet te accepteren dat er wordt gediscrimineerd’, zei hij. ‘Er bestaan andere mogelijkheden: foto’s, antropometrisch onderzoek, zoals naar de kleur van de ogen.’

De prefecten voor Milaan en Napels hebben de officiële startdatum niet afgewacht en zijn enige tijd geleden al met de volkstelling begonnen. Maar in Milaan is geen enkele vingerafdruk genomen en in Napels is dat alleen gebeurd bij kinderen ouder dan 14 jaar (die volgens de Italiaanse wet een identiteitsbewijs nodig hebben).

Zo lijkt de affaire een typisch Italiaans slot te krijgen, waarbij de regels in de praktijk geheel naar eigen inzicht worden ingevuld. Of, zoals een bewoner van een nomadenkamp in Rome zei: ‘Ze bedenken hier om de twee jaar nieuwe wetten voor ons, maar uiteindelijk blijven wij altijd in dezelfde misère wonen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden