Romantisch e-mailen

De briefroman behoort tot het verleden. Maar wat niet is verdwenen, is het verlangen naar genegenheid.


Gevoelens kunnen echter ook via de elektronische snelweg worden overgebracht. Dit bewees de Oostenrijkse schrijver Daniel Glattauer in zijn succesvolle e-mailroman Leo @ Emmi (2006). Het vervolg is nu als Stormbestendig vertaald.


Leo en Emmi zijn beiden in de dertig. Emmi is een grappige, schrandere vrouw, gelukkig getrouwd met een ruim tien jaar oudere man. Leo, die een ongelukkige liefde achter zich heeft, is nuchterder. Na de nodige glazen rode wijn wordt hij echter een ware 'virtuele minnaar'.


Hun e-mails zijn zo vlot en eloquent geschreven dat ze verslavend werken. Ze kunnen niet meer zonder. Maar deze e-mailrelatie is niet zonder gevaren. Vooral Emmi meent dat zij de virtuele werkelijkheid strikt gescheiden kan houden van de tastbare van huwelijk en gezin. Een illusie. In het eerste deel laat Glattauer meesterlijk zien dat het niet mogelijk is schadevrij een e-mailrelatie aan te gaan. Een spannende vraag blijft verder of Emmi en Leo elkaar werkelijk gaan ontmoeten.


Vooral Leo wil zijn 'illusie van het volmaakte' niet laten verstoren door de werkelijkheid. In het tweede deel verlaten Emmi en Leo toch enkele malen hun vertrouwde mailbox. Hun reële ontmoetingen doen nauwelijks afbreuk aan hun e-mailverkeer. Zeker, er zijn verwikkelingen die ertoe leiden dat de postbus een tijdje leeg blijft. Maar dan komt het e-mailverkeer toch weer op gang.


Stormbestendig is minder geslaagd dan het eerste deel. Het verrassende is eraf. Emmi en Leo blijven welbespraakt, maar dit kan niet verhinderen dat het boek afglijdt in de richting van een gewone liefdesroman met happy end.


Daniel Glattauer: Leo@Emmi - Stormbestendig.

Uit het Duits vertaald door Gerrit Bussink.


Wereldbibliotheek; 231 pagina's; € 17,90.


ISBN 978 90 284 2332 9.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.