Romantisch Boedapest

De plot van een van Ernst Lubitsch' beste films maakt maar matig duidelijk hoe leuk The Shop Around The Corner is. James Stewart en Margaret Sullavan zijn collega's in een rommelwinkeltje in, of all places, Boedapest. Voor die setting baseerde Lubitsch zich op zijn eigen jeugd in Berlijn, de stad waar hij ter wereld kwam en waar zijn vader een kleermakerij had. Zoals het in een romantische komedie hoort, moeten de twee collega's niets van elkaar hebben, een houding die vooral James Stewart als geen ander beheerst. Wat de twee niet weten is dat ze tegelijkertijd anonieme penvrienden zijn en in die hoedanigheid verliefd op elkaar. Mocht dat bekend voorkomen: klopt, in You've Got Mail (1989) deden Tom Hanks en Meg Ryan het dunnetjes over.


The Shop Around The Corner (Ernst Lubitsch, 1940)


Canvas, 22.25-00.00 uur.


Melinda and Melinda

(Woody Allen, 2004) Waarom je Eerste Kerstdag om half zeven 's ochtends een film zou gaan kijken, is terecht de vraag, maar voor wie het wil heeft RTL 4 wel een fijne in de aanbieding. Melinda and Melinda is een van de aardigere experimenten van Woody Allen. Hij laat in de film twee toneelschrijvers met een verschillende toon het verhaal uitwerken van Melinda (Radha Mitchell) die als ongenode gast op een feest terechtkomt en snel de aandacht van mannen opeist. De ene keer met een komische invalshoek, de andere vanuit tragisch perspectief. Het resultaat is een zedenschets waarin de grens tussen humor en pijn vervaagt.


RTL 4, 06.35-08.25 uur.


Dumbo

(Ben Sharpsteen, 1941) Het vliegende olifantje wordt nog weleens over het hoofd gezien als de klassiekers van Disney de revue passeren, maar Dumbo is misschien wel de mooiste. Hoe kan het ook anders met het verhaal over het zielige olifantje dat gepest wordt om zijn grote oren en dan ook nog eens zijn moeder kwijtraakt. Prachtige animatie, prachtige muziek, hartveroverende film.


SBS 6, 12.15-13.30 uur.


Calendar Girls

(Nigel Cole, 2003) Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer nadat de man van een van hen aan leukemie is overleden: geld inzamelen voor het ziekenhuis door het uitgeven van een kalender. Waarop de dames zelf zullen poseren. Naakt. De fine fleur van de Engelse acteergemeente, onder wie Helen Mirren en Julie Walters, duikt op in Calendar Girls en dus ook naakt op de kalender. Dat levert niet alleen ín de film publiciteit op; de pr-campagne liep destijds op rolletjes.


Nederland 1, 23.10-00.50 uur.


Beyond a Reasonable Doubt

(Fritz Lang, 1956) Een krantenmagnaat, tegenstander van de doodstraf, wil bewijzen dat iemand onschuldig kan worden veroordeeld. Na de moord op een nachtclubdanseres, creëren hij en zijn schoonzoon 'bewijsmateriaal' om de indruk te wekken dat een van hen de misdaad beging. De ander zal vlak voor de voltrekking van het vonnis aantonen dat het bewijs vals was. Maar, zoals gebruikelijk in de films van Lang, ondermijnt een noodlottig toeval hun plannen.


BBC 2, 02.55-04.15 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden