Romantiek

Uit het zelfhulpboek: red je relatie door naar een romantische komedie te kijken. Hoe werkt dat eigenlijk?

FLOORTJE SMIT

Donkere wolken op relatiegebied? Doe het dvd'tje van You've Got Mail in de speler. Altijd ruzie? Indecent Proposal helpt. Schokkend nieuws voor al die mannen (en dat zijn er nogal wat) die nog liever hun eigen arm eraf knagen dan met hun vriendin naar Fool's Gold kijken: romantische komedies kunnen je relatie redden.

Dat is tenminste wat onderzoekers van de New Yorkse Universiteit van Rochester beweren. Zij gaven 174 koppels voorlichting, een lijst met vijftig films en een vragenlijst. Elke week moesten ze samen een romkom bekijken en vervolgens vragen beantwoorden waarbij ze hun eigen relatie onderzoeken via dat van het filmkoppel.

Wat bleek? Door het experiment, dat een maand duurde, bleek het aantal scheidingen te halveren, al wordt nergens geheel duidelijk over wat voor termijn dat dan is gemeten en of je na een maand gewoon weer kunt stoppen met de romantische vrijdagavondjes.

Hoe dan ook: over goed nieuws moet je nooit te lang miepen en de bioscoopeigenaren kunnen de onderzoekers waarschijnlijk wel kussen vanwege dit opmerkelijke nieuws, dat - vast niet toevallig - een week voor Valentijnsdag werd bekendgemaakt.

Vooral ook omdat eerdere studies het omgekeerde bewezen: dat romantische komedies funest zijn voor je liefdesleven. Daarin is de teneur: doe een Meg Ryan-marathon en je raakt ervan overtuigd dat er zoiets bestaat als een soulmate met wie je altijd fantastische seks hebt en dat je desnoods maar met de verkeerde moet trouwen om er tijdens de ceremonie (I object!) achter te komen wie dat precies is. Niets geen zorgeloos escapisme. Overdreven? Neem R. Kelly - die schreef in zijn autobiografie dat snotterfeest The Notebook de reden was voor zijn scheiding. 'Ik besefte dat de liefde in mijn eigen huwelijk was gestorven en dat ik daar niets meer tegen kon doen.'

Daar ga je al. Dat betekent blijkbaar dat je, als je relatie je lief is, dus altijd mee moet kijken. En dat valt echt niet mee, omdat romantische komedies al jaren vooral op formule worden gemaakt. En de vragen achteraf (vrij te downloaden!) maken het lagereschoolettertje in iedereen wakker. Zo moet het stel filosoferen over wat het grootste probleem is van het koppel in films als Indecent Proposal, Pretty Woman en Love Story. Dat is respectievelijk dat hij een miljoen krijgt aangeboden als hij haar voor een nacht uitleent aan een miljonair, dat hij haar heeft ingehuurd als prostituee en dat zij doodgaat aan kanker. In alle gevallen hoop ik dat de koppels dat niet op hun dagelijks leven kunnen betrekken.

Nu snap ik het idee natuurlijk prima: uiteindelijk gaat elke romantische komedie over miscommunicatie en gebrek aan vertrouwen. Zoals elke relatiebreuk trouwens. Uiteindelijk is een huwelijk een kwestie van geven en nemen en dat gegeven is hier doorslaggevend. Natuurlijk scheiden die proefkoppels niet; stelletjes die elke week een romkom kijken en er vervolgens over nakletsen, bewijzen daarmee dat zij sowieso bereid zijn heel veel te geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden