Romano van der Dussen vrijgesproken na ruim 12 jaar gevangenschap in Spanje

Romano van der Dussen, de Nederlander die ten onrechte twaalf jaar vastzat in Spanje voor drie zedendelicten, komt vrij. Dna-materiaal en een bekentenis van de werkelijke dader, een notoire Britse crimineel, leidden tot een herziening van zijn zaak.

Anneke Stoffelen en Wil Thijssen
Romano van der Dussen. Beeld Privéfoto
Romano van der Dussen.Beeld Privéfoto

Met de vrijlating staat nu vast dat sprake is geweest van een grote justitiële dwaling. Van der Dussen (43) werd in 2003 in Spanje veroordeeld tot een celstraf van 15,5 jaar voor een verkrachting en twee pogingen daartoe in de Spaanse badplaats Fuengirola. Hij heeft altijd ontkend.

Zijn strafzaak verliep slordig en onvolledig, bleek al in 2010 uit een vertrouwensrapport dat het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken liet opstellen. Zo was al snel duidelijk dat het dna in de verkrachtingszaak niet aan Van der Dussen toebehoorde, maar aan de Brit Mark Dixie, die in Engeland een straf uitzit voor moord en verkrachting.

Ook deugde de daderconfrontatie niet die als bewijs werd gebruikt tegen de Nederlander: Van der Dussen stond als enige Noord-Europeaan tussen een rijtje donkere Spanjaarden. Dat maakte hem bij voorbaat verdacht - de dader was een blanke man, hadden de slachtoffers verklaard. Daar komt nog bij dat twee getuigen die Van der Dussen een alibi verschaffen voor de nacht van de delicten destijds niet onder ede zijn gehoord - een nalatigheid van de toenmalige verdediging.

'Ik houd dit niet vol'

In 2011 sprak de Volkskrant met Romano en zijn vader naar aanleiding van een onderzoek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken had laten uitvoeren. Lees hier het artikel (+)

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Van der Dussens huidige advocaat, Rachel Imamkhan, vindt dat de Nederlandse overheid het onderzoek naar misstanden in deze strafzaak veel te laat gelastte. 'Al in 2004 waren er signalen dat de rechtsgang niet naar behoren verliep. Pas in 2010, vijf jaar nadat Romano's veroordeling onherroepelijk was geworden, kwam dat vertrouwensrapport van Buitenlandse Zaken. Wat heb je er dan nog aan?'

Het is goed dat de Nederlandse overheid bij vermoedens van een justitiële dwaling in het buitenland onderzoek doet, stelt Imamkhan, maar het zou veel eerder moeten gebeuren. 'We kunnen veel leren van Romano's zaak', aldus Imamkhan. 'Wat Romano is overkomen mag echt nooit meer gebeuren.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich naar eigen zeggen 'actief ingezet om aandacht voor de zaak te vragen', aldus een persbericht woensdag. Maar Tweede Kamerleden waren eerder kritisch over de gebrekkige bijstand die Van der Dussen kreeg van de Nederlandse overheid. Het CDA schreef minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dat Romano 'op een verschrikkelijke manier door iedereen in de steek gelaten is en wordt'. D66 schreef het te betreuren 'dat er zo lang nauwelijks actie is ondernomen vanuit de Nederlandse regering'.

Zelf op zoek naar bewijs

Met haar stichting PrisonLaw is advocate Imamkhan uiteindelijk zelf in Engeland op zoek gegaan naar het ontlastend bewijs: een nieuw dna-monster en een handgeschreven schuldbekentenis van Mark Dixie. Daarop heropende de Spaanse justitie in november de zaak.

Bij de veroordeling ging de rechter er destijds vanuit dat de drie zedendelicten door één persoon zijn gepleegd, vanwege de overeenkomsten in handelswijze van de dader. Toch is Van der Dussen nu enkel vrijgesproken van de verkrachting, de ernstigste van de drie delicten. In de andere twee zaken heeft Dixie geen bekentenis afgelegd.

'We beginnen een vervolgprocedure om ook voor de twee aanrandingen vrijspraak voor Romano te krijgen', zegt advocate Imamkhan. Daartoe zal om de uitlevering worden gevraagd van Dixie naar Spanje, zodat hij daar grondig kan worden verhoord.

Van der Dussen komt wel direct op vrije voeten. Hij heeft de straf voor de verkrachtingszaak waarin hij nu is vrijgesproken - een straf die 6,5 jaar bedroeg - volledig uitgezeten, en zelfs drie jaar te lang. Hij blijft vooralsnog in Spanje, waar hij begeleiding krijgt van de reclassering. Mogelijk komt hij in het voorjaar naar Nederland.

Rob van der Dussen, de vader van Romano. Beeld Paul Vreeker
Rob van der Dussen, de vader van Romano.Beeld Paul Vreeker

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden