Roman over Bijlmerramp, de Vietnam-oorlog en andere titels

Cabaretiers over hun dierbaarste liedjes, een roman over de Bijlmerramp, een prijswinnende roman over de Vietnam oorlog en andere net verschenen titels.

Viet Thanh Nguyen; Marmer, 22,95 euro. Beeld
Viet Thanh Nguyen; Marmer, 22,95 euro.Beeld

Een kapitein in het Zuid-Vietnamese leger, die ook een dubbelagent is, blikt terug op de maand april 1975, 'de wreedste maand, waarin een oorlog die al heel lang voortsnelde opeens zijn benen kwijt was', in De sympathisant van Viet Thanh Nguyen (1971), die woont in Los Angeles. Voor dit debuut, twee jaar geleden verschenen en nu vertaald door Paul Bruijn en Jetty Huisman, won hij vele prijzen, waaronder de Pulitzer Prize.

In Triëst wijdde Diego de Henriquez (1909-1974) zijn hele leven aan het verzamelen van allerhande oorlogsmaterieel, met als doel een oorlogsmuseum op te zetten dat zou moeten bijdragen aan de vrede, die dan buiten het museum vrij spel zou krijgen. 'Zonder deze man en zonder zijn allesoverheersende passie zou dit boek niet geschreven zijn', schrijft de filosoof en romanschrijver Claudio Magris (winnaar van de Erasmusprijs 2001) in het nawoord van Het museum van oorlog. In deze roman, vertaald door Linda Pennings, krijgt Luisa Brooks de opdracht het museum van de gestorven verzamelaar alsnog in te richten.

Vijf jaar geleden maakte Murat Isik (1977) indruk met zijn debuutroman Verloren grond, 'een bedwelmend mooi familieverhaal' volgens de Volkskrant. In de omvangrijke opvolger, Wees onzichtbaar, zit de Turkse jongen Metin in 1992 op de middelbare school als op een zondagavond een vliegtuig zich in de Bijlmerflat Kruitberg boort. De wereld zag er negen jaar eerder heel anders uit, toen Metin met zijn gezin na drie moeizame jaren vanuit Hamburg naar Amsterdam kwam. Voor het eerst zag hij de flats opdoemen 'als kolossale ruimteschepen. Ik had nog nooit zoiets wonderlijks gezien.'

Claudio Magris; De Bezige Bij, 24,99 euro. Beeld
Claudio Magris; De Bezige Bij, 24,99 euro.Beeld

Door een moord te plegen zou het echtpaar Abel en Ursel Hradscheck in één klap van hun schulden verlost zijn. Maar waar Abel niet op heeft gerekend, is zijn angst voor ontdekking, en die zal hem in de val lokken, in Onder de perenboom, een evenzeer spannend als anekdotisch misdaadverhaal uit 1885. Vertaald door ECI Literatuurprijswinnaar Martin Michael Driessen, die het nawoord schreef bij dit raadselachtig gebleven verhaal.

de theatertour waarmee Mylou Frencken (50) later dit jaar haar 25-jarig jubileum als liedjesschrijver en cabaretier viert, heeft dezelfde titel als haar nieuwe boek: Leven in het lied. Exact 25 collega's interviewde ze over een magisch aspect dat haar altijd heeft gefascineerd: hoe is het maken van dat ene dierbare kleinkunstliedje in zijn werk gegaan? Het leverde bijzondere gesprekken op over de finesses van het vakmanschap van onder anderen Paul van Vliet, Rob Chrispijn, Brigitte Kaandorp, Katinka Polderman, Kees Torn en Hans Dorrestijn. Die wilde een lied over eenzaamheid schrijven. Een abstract thema. Wat moest hij daarmee? 'Pas toen ik me die eenzaamheid als partner voorstelde, ging ik als een tierelier.' Met cd.

Theodor Fontane; Wereldbibliotheek, 17,99 euro. Beeld
Theodor Fontane; Wereldbibliotheek, 17,99 euro.Beeld

David Bercovici is hoogleraar aardwetenschappen aan de universiteit van Yale en dat is te merken ook aan Het Begin van Alles, een boekje dat in 175 pagina's alles van de oerknal tot de Europese dominantie in de wereldgeschiedenis uitlegt. Oppervlakkig, geeft hij meteen toe, op het biljartlakenvlakke af zelfs. Maar er schuilt een interessant geologisch uitgangspunt in dat het veranderende oppervlak van planeet aarde het klimaat, de evolutie en veel van de menselijke geschiedenis verklaart. Eurazië is bijvoorbeeld het enige oost-west georiënteerde continent, waardoor beschavingen er binnen klimaatzones konden expanderen, in plaats van moeizaam haaks erop. Als het boekje het bestaan van het universum symbolyseert, zou het hoofdstuk over onszelf overigens hooguit een punt moeten beslaan. Kan niet vaak genoeg gezegd worden.

In juni 1859 loopt de Zwitserse schrijver en zakenman Jean Henry Dunant over het slagveld van Solferino, Noord-Italië. Hij schrijft een boek over wat hij ziet, en brengt daarin ook zijn bewondering onder woorden voor de Italiaanse vrouwen die zonder onderscheid des persoons gewonden proberen bij te staan. Vijf jaar later spreken landen op een congres in Genève af dat helpers van gewonden buiten de strijd worden gehouden en dat hun neutraliteit wordt gerespecteerd. Het Rode Kruis is een feit, al heet het dan nog niet zo. De Nederlandse afdeling wordt in 1867 opgericht. Journalist Ad van Liempt en onderzoeker Margot van Kooten leggen in Hier om te helpen - 150 jaar Nederlandse Rode Kruis op basis van niet eerder gebruikt materiaal de geschiedenis van de hulpverlenersorganisatie vast.

DAvid Bercovici; Prometheus, 16,99 euro. Beeld
DAvid Bercovici; Prometheus, 16,99 euro.Beeld
Ad van Liempt en Margot van Kooten; Balans, 29,95 euro. Beeld
Ad van Liempt en Margot van Kooten; Balans, 29,95 euro.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden