Roman Hellinski, Louis de Bernières en Marja Pruis

Een roman die speelt in Boekarest, een politicoloog over nieuwe linkse politiek in Spanje, een Nieuw Licht van Marja Pruis en andere net verschenen titels.

Roman Helinsk - De wafelfabriek

Hollands Diep, 19,99 euro

Na het debuut Bloemkool uit Tsjernobyl (2014) over een opmerkelijke vader, draagt Roman Helinski (1983) zijn tweede roman aan zijn moeder op: in De wafelfabriek is geen dag meer hetzelfde sinds de komst van Arka Narovski, 'met zijn kale hoofd, gespierde bovenarmen en lengte van bijna twee meter is hij een even indrukwekkende als angstaanjagende verschijning'. Als korte tijd later een opstand uitbreekt en de fabriek dicht moet, wordt het de vraag of de werknemers de vrijheid wel aankunnen.

Louis de Bernières - Blauwe hond

Arbeiderspers, 17,50 euro

Het boekje Rooie hond van Louis de Bernières is uit 2001 en werd verfilmd. De producer besloot om een nieuwe film te maken over het verhaal dat eraan voorafging, toen de zwerfhond nog Blue heette. De schrijver las het script en vond het geweldig. Dat leidde dus tot het boek dat als prequel van Rooie hond gelezen kan worden: Blauwe hond,over het jongetje Mick dat een puppy vindt in de Australische wildernis, werd vertaald door Susan Ridder en bevat illustraties van Alan Baker. Geschreven voor kinderen van 12 jaar, maar zal volgens de auteur waarschijnlijk weer vooral door volwassenen worden gelezen.

Dana Grigorcea - Het fundamentele gevoel van schuldeloosheid

Atlas Contact, 21,99 euro

De Zwitsers-Roemeense Dana Grigorcea (1979) bracht haar kinderjaren door in het Roemenië onder dictator Ceausescu, studeerde in Brussel en woont tegenwoordig in Zürich. In haar roman Het fundamentele gevoel van schuldeloosheid, vertaald door Janneke van der Meulen, gaat bankmedewerkster Victoria terug naar het Boeka-rest van haar kinderjaren, waarboven de mooie hemel nog dezelfde is, 'een prentkaartenhemel, iets verbleekt, aan de randen groenig'.

Jente Jong - Het intieme vreemde

Querido, 18,99 euro

Twee jaar oud was theatermaker Jente Jong (1985) toen ze haar moeder verloor. In haar eerste roman Het intieme vreemde heeft ze fragmenten opgenomen uit haar moeders dagboeken. Verteller Sarah is een moederloze actrice. Op een dag midden in de tournee moet ze stoppen met spelen. Ze besluit een nieuwe rol te nemen, maar dan in het werkelijke leven, als caissière. Ineens ziet ze bij de kassa een vrouw staan die haar moeder zou kunnen zijn.

Frans Bieckmann - Podemos

Van Gennep, 17,90 euro

Links zit overal in Europa in de verdrukking, behalve in Spanje. Daar begonnen in 2011 de acties van de Indignados, de Verontwaardigden. Zij protesteerden tegen de financiële crisis, die Spanje zwaar heeft geraakt. Maar het was ook een protest tegen de corruptie en het gesloten partijkartel, waarvan de Spaanse socialisten integraal deel uitmaakten. Uit dat verzet kwam een veelbelovende nieuwe partij voort: Podemos, die spectaculaire resultaten boekte. Barcelona en Madrid worden sinds 2015 bestuurd door 'burgerplatforms'. In Podemos - nieuwe linkse politiek in Spanje stelt politicoloog Frans Bieckmann het Spaanse experiment ten voorbeeld aan linkse bewegingen in de rest van Europa. Het rechtse populisme is niet het enige alternatief voor de hegemonie van het neoliberalisme, betoogt de auteur die zijn sympathie voor Podemos niet onder stoelen of banken steekt.

Marja Pruis - Omdat je het waard bent

Ambo Anthos, 10,00 euro

We leven zoals bekend in een ijdele tijd, met 'gevierde successen, zelffelicitaties en opzichtelijke liefdadigheid op de sociale media', schrijven de filosofen Coen Simon en Frank Meester in het voorwoord van het zesde deeltje van de pamflettenreeks Nieuw Licht aan schrijver en literatuurcriticus Marja Pruis. In die serie vragen ze hedendaagse denkers en schrijvers een klassieke tekst opnieuw te beschouwen; de vraag aan Pruis was of ze op basis van de Maximen van de 17de-eeuwse denker La Rochefoucauld antwoord wilde geven op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden. In Omdat je het waard bent zoekt ze het antwoord.

Willem de Bruin - De koningin van Paraguay - Liefde in een vergeten oorlog

Atlas Contact, 34,99 euro

Het leven van Elisa Lynch (1833-1886) leek op dat van Evita Perón, de vrouw die een kleine eeuw later de echtgenote werd van de president van Argentinië, schrijft Willem de Bruin in de inleiding van De koningin van Paraguay - Liefde in een vergeten oorlog. Weinig vrouwen leidden in de 19de eeuw zo'n dramatisch leven als deze Elisa Alicia Lynch, volgens De Bruin: ze was een Ierse emigrante die in Parijs een carrière begon als courtisane en de maîtresse werd van Francisco Solano López, dictator van Paraguay; ze gold als de 'ongekroonde koningin' van deze Zuid-Amerikaanse republiek. Maar ze is inmiddels net zo vergeten als de bloedige Paraguay Oorlog die vijf jaar duurde. Hoewel van Lynch niet meer dan een handvol brieven bewaard is gebleven, heeft De Bruin haar geschiedenis weten te reconstrueren in een kloek boek dat maandag verschijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden