Romajongen in coma na zware mishandeling in Parijse voorstad

Een Romajongen ligt in coma, nadat hij was ontvoerd en mishandeld in de Parijse voorstad Pierrefitte-sur-Seine, zo werd gisteren bekend. De 16-jarige Darius werd vrijdagavond zwaar gewond langs de weg aangetroffen, opgevouwen in een supermarktkarretje. In het ziekenhuis werd hij in een kunstmatige coma gebracht. Hij verkeert nog altijd in levensgevaar.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Vorige week vrijdag trokken tien tot twintig jongeren naar een onlangs opgetrokken Romakamp, vlak bij de probleemwijk Cité des Poètes. Ze waren gewapend en openden het vuur, zonder iemand te verwonden. Darius werd in een Renault Clio meegenomen door vier jongens met bivakmutsen. Waarschijnlijk is hij meegenomen naar een kelder voor een afranseling, getuige de roetsporen die de politie later op zijn lichaam aantrof.

Achtergrond lijken de spanningen tussen Roma en de bewoners van de Cité des Poètes, ondanks de dichterlijke benaming een buurt met veel armoede en werkloosheid. Volgens een 'serieuze hypothese' van de politie is de jongen afgetuigd uit wraak voor een inbraak in de Cité. De bewoner van een flat verjoeg onlangs een inbreker wiens signalement op dat van Darius leek. De Romajongen is nooit veroordeeld, maar was bekend bij de politie wegens diefstal en inbraak. Volgens de socialistische burgemeester van Pierrefitte-sur-Seine was hij deze maand al een paar keer aangehouden. Een Roemeense garagehouder uit de buurt verklaarde dat de jongen zich schuldig had gemaakt aan het stelen van geld, juwelen en horloges. Na de ontvoering van Darius hebben de Roma het kamp meteen verlaten. De mishandeling werd binnen de kortste keren een politieke kwestie. Actiegroepen die opkomen voor de Roma legden een verband met het politieke klimaat in Frankrijk, zonder het Front National met name te noemen. Het geweld is het 'resultaat van de stigmatisering van een bevolkingsgroep die onwaardig wordt behandeld', twitterde ook de journaliste Valérie Trierweiler, voormalige première dame van Frankrijk.

Vicevoorzitter Louis Aliot van het Front National keurde de gewelddaad af, maar schreef haar ook toe aan het lakse optreden van politie en justitie. 'De burgers hebben de indruk dat ze niet verdedigd worden. Daarom verdedigen ze zichzelf', aldus Aliot.

Volgens activisten neemt het geweld tegen Roma toe. Precieze cijfers ontbreken echter. Wel is duidelijk dat de aanval in Pierrefitte-sur-Seine niet op zichzelf staat. In juli 2013 werd een Romakamp in de Parijse voorstad Saint-Denis aangevallen door mensen met honkbalknuppels en ijzeren staven. In september 2012 verjoegen buurtbewoners in Marseille een groep Roma, waarna hun kamp werd platgebrand.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden