Rolling Stones 'rollatorrock'? 'Dat is de ouderwetse manier van denken'

Pinknick was in 1969 bedoeld als talentenjacht, maar dat idee werd een jaar (en een naamsverandering) later al overboord gegooid. Het debuut op Pinkpop van de Rolling Stones anno 2014 bevestigt die koers nog maar eens. Laat het festival de hippe twintiger in de kou staan, of is een 'nostalgiefestival' juist een gouden strategie?

Rolling Stones in China. Beeld reuters
Rolling Stones in China.Beeld reuters

Menno Pot - popjournalist, schrijft voor onder andere de Volkskrant
'De line-up van Pinkpop doet wat voor het festival het beste is: de zaak uitverkocht krijgen. Dat lukte ook de afgelopen jaren al door gerenommeerde namen als de Red Hot Chilli Peppers en Bruce Springsteen (twee keer). Dit jaar zijn het de Rolling Stones die zo'n 60.000 bezoekers per dag moeten trekken.

'Maar als je zoekt naar de scherpe rand en nieuwe bands, dan moet je niet naar Pinkpop gaan. Er valt niet veel te ontdekken. De affiches hadden met Metallica en Limp Bizkit ook van grofweg 20 jaar geleden kunnen zijn. Lowlands doet het wat dat betreft veel beter en geeft ieder jaar een goed overzicht van de nieuwe voorhoede.

'Maar we moeten ook niet zeuren. Het is gewoon een hartstikke mooie line-up. We keken altijd jaloers naar Rock Werchter in België, dat jaar na jaar met spectaculaire artiesten kwam. Mooi dat het een Nederlands festival nu ook lukt. Daarmee is het eigen karakter van Pinkpop wel definitief veranderd. Directeur en oprichter Jan Smeets zei ooit tegen mij dat hij nooit artiesten zou halen die de rest tot voorprogramma zou reduceren. Daar is hij duidelijk vanaf gestapt.

'Het is wel de vraag wat er na Smeets moet komen van Pinkpop. Op deze manier gaan ze samen het graf in. Want bands die geschikt zijn voor het hoofdpodium van Pinkpop, sterven langzaam uit. Bands worden niet meer zo groot als Pearl Jam, Radiohead of Foo Fighters. Daarvoor is de muziekscene veel te versnipperd geraakt. Sinds 2000 komen alleen de Arctic Monkeys, de Editors en Arcade Fire in de buurt. Knap van Smeets dat die er deze zomer ook gewoon zijn in Landgraaf.'

Limp Bizkit in Londen. Beeld getty
Limp Bizkit in Londen.Beeld getty

Eric van Eerdenburg - directeur van Lowlands
'Ik vind het nogal gratuite om nu weer te constateren dat op Pinkpop geen opkomende bands staan. Trap nog eens een open deur in; dat is al 40 jaar bekend. Ja, het is weinig verrassend, maar daarmee geen spanningsloze programmering.

'Het is wel eens minder geweest. Metallica, ik zet het thuis niet op, maar live zijn ze geweldig. Paolo Nutini, die heeft weer een paar heel goede platen gemaakt. Arcade Fire speelt in Nederland alleen op Pinkpop, die wil iedereen zien. Net als de Artic Monkeys. De Rolling Stones zijn misschien oud, maar behalve op Glastonburry hebben ze hun gezichten in geen jaren op een festival laten zien.

'Ik wil ze wel weer eens zien en het kan zomaar de laatste keer zijn. Dat de Stones op Pinkpop staan is overigens geen kwestie van ze boeken. Zij laten weten dat ze willen, en dan ben je gek als je nee zegt. Dat zal bij Lowlands niet snel gebeuren met een hoofdpodium voor slechts 30.000 man.'

Paolo Nutini in Italië. Beeld epa
Paolo Nutini in Italië.Beeld epa

Leo Blokhuis - muziekprofessor
'Geen verrassend programma op Pinkpop? Ik vind de Stones op Pinkpop heel verrassend. Dat had ik drie jaar geleden niet verwacht. En ze komen niet alleen. De rest van het programma vind ik ook echt spectaculair. Ze hadden het niet veel beter kunnen doen. Neem John Mayer, die is voor mijn zoon wat Eric Clapton is voor mijn generatie.

'En ik merk dat oude bands ook nu nog heel goed in de smaak vallen. En terecht, de Stones op halve kracht zijn nog altijd indrukwekkender dan het gros van de bandjes die tegenwoordig voorbij komen.

'Roepen dat Rolling Stones 'rollatorrock' is, is de ouderwetse manier van denken over jong en oud in de muziek. Twintigers vinden de oude bands juist geweldig. In Goffertpark zullen ze er misschien geen 60 euro voor betalen, maar daarom is het juist slim om ze naar een festival te halen.'

Leo Blokhuis. Beeld anp
Leo Blokhuis.Beeld anp

Dago Houben - directeur Eurosonic Noorderslag
'Als kind was ik in 1979 backstage aanwezig toen er commotie ontstond omdat Mick Jagger het terrein had verlaten. Als 11-jarige jongen zei me dit niet veel, maar toen ik de documentaire over Jan Smeets zag, dacht ik: hier was ik bij! Peter Tosh stond op het podium en zou gezelschap krijgen van Jagger. Smeets dacht: nu gaat het gebeuren, maar Jagger smeerde hem. Hij was al met al nog geen 5 minuten op het terrein.

'Dat Smeets, ook gezien zijn gezondheid die hem regelmatig in de steek laat, het nu toch voor elkaar heeft gekregen, vind ik echt prachtig. Maar de Stones komen niet alleen. Er staan prachtige namen op de lijst. Een zeer volledige lijst met stevige bands. Met ook genoeg 'nieuw' spul, toch? Zoals Bombay Bicycle Club, Jake Bugg en John Mayer.

'Ik denk dat Pinkpop genoeg in de toekomst investeert om te blijven bestaan. Wij zijn met Eurosonic Noorderslag een van hun kraamkamers. Ook dit jaar hebben ze nieuwe bands bij ons geboekt. Vooral met het vierde podium, waar ongetwijfeld kleinere bands gaan spelen, investeren ze juist in de toekomst.

Jan Smeets krijgt bevestigd dat de Rolling Stones naar Pinkpop komen. Beeld epa
Jan Smeets krijgt bevestigd dat de Rolling Stones naar Pinkpop komen.Beeld epa

Frens Frijns - directeur van poppodium 013 in Tilburg
'Ik ga meestal niet naar Pinkpop, maar dit jaar ga ik zeker even kijken. Ze hebben lang niet zo'n goed programma gehad als dit jaar. Directeur Jan Smeets is, verwacht ik, een gelukkig man. Heel erg stoer dat ze voor de 45ste editie zoveel gerenommeerde namen hebben weten te halen. De Rolling Stones! Hoe gerenommeerd wil je het hebben?

'Het past bij hun strategie van de afgelopen jaren om geen jonge, upcoming bands te halen. Daarvoor hebben we Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret en Lowlands. Pinkpop groeit met haar eigen publiek mee. Of ze daarmee hun eigen graf graven? Ik geloof het niet. De meeste acts zijn lang niet zo oud als de Stones. Gerenommeerd, maar niet allemaal 50 jaar oud. En bovendien komen ze ook met zeer succesvolle hedendaagse artiesten als Stromae en Pharrell.

'Ik weet niet of het concept van grote podia nog tien jaar meegaat, maar de komende jaren kunnen ze zeker vooruit. Daar maak ik me geen moment druk over.'

De Belgische artiest Stromae. Beeld photo_news
De Belgische artiest Stromae.Beeld photo_news

Jan Donkers - popjournalist en oud-popmuziekrecensent voor de Volkskrant
'Ik ben ervan afgestapt dat bepaalde muziek van één generatie is. In 1982 ging ik met mijn zoon van 16 jaar oud naar de Rolling Stones in de Rotterdamse Kuip. Dat een band een volgende generatie ook aansprak, was erg bijzonder. Zo bijzonder zelfs dat het een stuk opleverde voor in de Volkskrant. Moet je nagaan, nu ga ik waarschijnlijk naar Pinkpop met mijn kleindochter.

'Het grappige is dat we daar Jake Bugg ook te zien krijgen. Een halve generatie verschil met de Stones, maar het lijkt of hij 50 jaar pophistorie in zich draagt. Zijn repertoire overstijgt meerdere generaties. Hij is muziekaal ook veel interessanter dan de Stones anno 2014. Ik sluit me wat hun betreft aan bij de hoofdredacteur van The New Yorker David Remnick: 'De Rolling Stones zijn op dit moment de beste Rolling Stones-coverband.' Ze brengen niets nieuws, maar zijn nog steeds de beste in hun genre.

'De combinatie van Bugg en de Rolling Stones op Pinkpop toont aan dat Jan Smeets nog steeds oog heeft voor aansprekende muziek.'

Jan Donkers. Beeld anp
Jan Donkers.Beeld anp

Willem Venema - is concertpromotor en werd tien jaar geleden ontslagen bij Mojo, de organisatie die de Stones naar Pinkpop haalde
'Ik geef om persoonlijke redenen geen commentaar op de line-up van Pinkpop. Ook omdat er bands van mij op het festival staan, voel ik geen behoefte om te reageren. Ik wens ze veel succes en hoop dat ze snel zijn uitverkocht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden