Rolling Stones regelen erfenis via Amsterdam

Op 3 april 2006 hebben Mick Jagger, Keith Richards en Charlie Watts zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Amsterdam, om de verdeling van hun erfenis te vergemakkelijken....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en  John Schoorl

The Rolling Stones zijn al 35 jaar in Nederland gevestigd. Ze betaalden de afgelopen 20 jaar 1,6 procent belasting, en verdienden in Nederland 450 miljoen dollar (330 miljoen euro) aan royalty’s, blijkt uit hun jaarverslagen.

The Stones hebben in april twee, aan de Herengracht 566 in Amsterdam gevestigde stichtingen opgericht, die eigenaar zijn van al hun rechten. De oprichting vergemakkelijkt het verdelen van de muzikale erfenis van de rockers. Aanstaande maandag geven The Stones een eenmalig optreden in de Amsterdam Arena.

Voor april 2006 waren The Stones onzichtbaar in het register van de Kamer van Koophandel. De bv’s die hun rechten regelen, zoals Musidor en Promotone, werden gecontroleerd door de Britse bankier Rupert, het financiële brein van The Stones.

Om problemen tussen de erfgenamen voor te zijn, moesten de Stones zich nu persoonlijk in Nederland inschrijven. Op 3 april traden Jagger en Richards (die de liedjes schrijven) aan als bestuurders van een stichting die hun muziekrechten bezit. Jagger, Richards en Watts richtten een tweede stichting op die de beeld- en de andere rechten van de band bezit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden