Rollen doorbreken

Niets is zo verleidelijk als gluren bij de buren. Dat verklaart ook het succes van de woonprogramma's op televisie. In Rotterdam blijft het beperkt tot een passieve beleving, in de manifestatie Thuis in Rotterdam, waarvoor zo'n dertig zeer uiteenlopende woningen zijn opengesteld....

jaap huisman

De flat in Capelle is ingericht door kunsthistoricus Timo de Rijk die van de corporatie

Woningpartners een kleine ton mee kreeg om inkopen te doen en verf op de muren te smeren. Het popart-interieur kent de volgende ingrediënten: roodgroene wanden en wit meu bilair in de woonkamer, de Bruijnzeel-keuken met een zwart-wit geblokte vloer en de hal in hardblauw. Ge slapen wordt er in een rood-oranje decor. Bij de openstelling van de woning scheen de zon, waardoor er volgens projectleider Peter de Lijster een psychedelisch effect ontstond.

De apparatuur uit die periode is in de flat teruggeplaatst, daarbij inbegrepen het lavet waarin men zichzelf of zijn kleding waste. Het meubilair: niet, tenzij je daaronder kussens rekent. Veel kussens - en het matras op de grond gelegd - omdat we drempelloos en zonder hiërarchische verhoudingen wilden leven. De verlichting ten slotte, completeert het déjà-vu-gevoel: de kopspiegellamp, helemaal terug, of de chromen bol die met een dunne gebogen stang uit de muur komt zetten.

Zo futuristisch, zo onburgerlijk wilde men rond 1968 wonen. En om aan te geven dat er sprake was van een Umwertung aller Werte wordt deze flat zogenaamd bewoond door een homo stel, aan wie de woningbouwvereniging van Capelle in die tijd beslist geen pand had verhuurd, weet De Lijster zeker. De tijd dus ook van de tegenstelling tussen langharig en kortzichtig. Autochtone Capellenaar Max had zijn Britse vriend Peter in huis genomen, en met hem de hippe stijl met Mary Quant als pleitbezorgster, is de fictie rond om de Capelse flat. Maar de kou is nog steeds niet uit de lucht. In de publiciteit is vooral aandacht gegeven aan de interieurstijl, niet aan de aard van de bewoners. Want hoewel Capelle is opgeslokt door culturele hoofdstad Rotterdam, maakt het wel degelijk deel uit van de bible belt. En dan is de blik op het Vasarely-behang al een hele overwinning, laat staan wie dat uitzicht gekozen heeft. Het investeringsbedrag hoort dus geheim te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden