Column

Rol van Nederlandse clubs in Europa is definitief uitgespeeld

Om een verhaal te schrijven over de laatste 'kleine' kampioen van Engeland, bezocht ik bijna twintig jaar geleden Burnley, een stad in Lancashire waar bar weinig te beleven viel. Het stuk ging over vergane glorie. Nóóit meer een grote club, zou de kop worden.

Ajax was in die tijd kampioen van Europa en de wereld, je kunt het je nauwelijks nog voorstellen. Het verschil tussen de grote en de kleine voetballanden was te overzien. De rijkste clubs waren niet per se de beste, zoals nu. Europees clubvoetbal was nog niet saai, dat kwam pas later.

Bij het stadion van Burnley Football Club ontmoette ik een man, Norman Blackburn, die monter vertelde dat hij in de Tweede Wereldoorlog in Birma had gevochten en op Turf Moor al zestig jaar de thuiswedstrijden bezocht. In 1960 had hij zijn club landskampioen zien worden, een wonder waar ze in Burnley nog steeds niet over uitgepraat waren.

De oude tijden keren nooit meer terug, zei hij berustend. Blackburn, andere supporters, spelers van het kampioenselftal en een clubarchivaris, allemaal zeiden ze hetzelfde. De oude tijden keren nooit meer terug. Na mijn reportage in deze slaperige stad in Noord-Engeland met nog geen 100 duizend inwoners was ik daar ook van overtuigd, zelfs nog toen Burnley vorig seizoen promoveerde naar de Premier League.

Deze week werd bekend dat Burnley een gefortuneerde club zal worden, dankzij het nieuwe televisiecontract dat de Premier League afsloot met Sky Sports en BT Sport. De clubs uit de hoogste afdeling mogen vanaf 2016 bijna 7 miljard euro verdelen. 7 miljard euro, dat is het cynisme ver voorbij.

Het betekent onder meer dat alle clubs uit de Premier League vanaf volgend jaar deel uitmaken van de top-30 van rijkste clubs in Europa. Voor de tv-rechten wordt 45 keer meer betaald dan 23 jaar geleden, de tijd dat een Nederlandse club begon aan de verovering van Europa.

In de Engelse commentaren op dit rampzalige nieuws kwam Burnley toevallig ter sprake. De BBC concludeerde droog dat Burnley dankzij de overeenkomst rijker is dan Ajax.

Zelfs als degradatiekandidaat kan Burnley rekenen op 135 miljoen euro. Per jaar. Dat is meer dan de totale begroting van Ajax. Dit seizoen bedragen de tv-inkomsten van Ajax 8,3 miljoen euro. FC Dordrecht, het Burnley van Nederland, krijgt 1,5 miljoen euro. Nu stop ik met die cijfers, ik word er chagrijnig van.

De vraag is natuurlijk hoe dit nieuws moet worden geduid. Martin van Geel van Feyenoord en Toon Gerbrands van PSV kwamen er donderdag in het Algemeen Dagblad niet helemaal uit. Van Geel voorspelt rampspoed, Gerbrands reageerde juist opgetogen.

Want, zei hij, als het boven gaat regenen, begint het beneden vanzelf te druppelen. Gerbrands is zo'n blijmoedige rasoptimist die nooit problemen ziet, alleen maar uitdagingen.

Dat is goed, laten we vooral optimistisch proberen te blijven, maar bij zijn opgetogen redenering dat kooplustige Engelse clubs veel geld zullen gaan pompen in de Nederlandse markt, zijn een paar kanttekeningen te plaatsen. De voornaamste is dat Gerbrands kennelijk puur redeneert vanuit economische motieven.

De prijzen van onze voetballers zullen stijgen, want er is meer geld beschikbaar en nog meer Engelse clubs dan voorheen zullen staan te dringen bij de poorten van de Nederlandse clubs. Nog meer jeugdspelers zullen vertrekken, nog meer jonge voetballers uit de eredivisie zullen in de verleiding worden gebracht het land te verlaten. De fluwelen revolutie van Ajax is straks alleen nog maar goed voor de kas.

De rol van de Nederlandse clubs in Europa is definitief uitgespeeld. Hooguit zijn ze straks nog toeleverancier van de rijken.

De charme van het Europese clubvoetbal wordt volledig verwoest en binnenkort worden we van het veld gespeeld door Burnley. Het is het oude liedje: geld maakt meer kapot dan ons lief is.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.