Rol jihadverdachte Rudolph H. 'kleiner dan verwacht'

Terreurverdachte Rudolph H. (25) komt vandaag op vrije voeten. H. wordt nog wel verdacht van opruiing, haat zaaien en deelname aan een terroristische organisatie. Zijn rol in het jihadistisch netwerk is volgens de rechterbank kleiner dan was verwacht. Daarom besloten de rechters maandag tot een schorsing, onder strenge voorwaarden, van zijn voorlopige hechtenis.

Janny Groen
Bezoekers arriveren bij de speciaal beveiligde rechtbank De Bunker voor het grote Jihadproces. Beeld anp
Bezoekers arriveren bij de speciaal beveiligde rechtbank De Bunker voor het grote Jihadproces.Beeld anp

Rechtbankvoorzitter René Elkerbout benadrukte dat dit besluit 'op geen enkele wijze vooruitloopt op het eindoordeel of de strafmaat'. De persoonlijke belangen van H., die een gezin heeft en verder wil met zijn studie, heeft de rechtbank meegewogen. En ook dat hij al meer dan een jaar vastzit onder 'een zeer zwaar regime' op de terroristische afdeling van de gevangenis De Schie.

H. mag de komende maanden (tot het vonnis op 3 december) geen contact hebben met medeverdachten, noch met de media, zich niet uiten in het publieke domein, niet meedoen met demonstraties en moet zijn reisdocumenten inleveren. Hiermee denkt de rechtbank het recidivegevaar 'afdoende te hebben beperkt'.

H., een bekeerling en zoon van een kinderrechter, behoorde volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot de kern van de vermeende terreurorganisatie. Vorige week werd hij twee dagen intensief verhoord. Hij was de beheerder van De Ware Religie (DWR), volgens het Openbaar Ministerie de spreekbuis van de vermeende terreurorganisatie. In de rechtszaal speelde hij met verve de rol van de slimme, nieuwsgierige student. Op zijn site wilde hij het debat aanzwengelen, nieuws brengen uit het conflictgebied en zocht hij de grenzen op middels satire, betoogde hij.

Oprichter Ware Religie

Verder voerde hij aan dat een deel van de activiteiten van het netwerk hem niet kon worden aangerekend, omdat hij in 2012 een half jaar vastzat. Zijn babydochtertje was overleden. Hij werd beschuldigd van doodslag. H.'s advocaat Hendrik Sytema vroeg vorige week dinsdag de schorsing van de voorlopige hechtenis voor zijn cliënt. Volgens hem was er vrijwel niets overgebleven van de aanklacht van het OM, die tot stand is gekomen in 'de snelkookpan van het huidige politieke klimaat'.

André Seebregts, advocaat van hoofdverdachte Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, vindt het 'aannemelijk' dat ook hij donderdag schorsing van de voorlopige hechtenis zal vragen. Van diens ten gelaste legging (opruiing, haat zaaien, deelname aan een terroristische organisatie en ronselen voor de gewelddadige jihad) blijft volgens hem weinig overeind.

Gisteren is het verhoor begonnen van C., waarvoor de rechtbank drie volle dagen heeft uitgetrokken. Abou Moussa manifesteert zich niet als student, maar meer als een voorvechter van het vrije woord en de vrijheid van religie. Hij realiseert zich dat hij in Nederland is, waar 'net iets andere grenzen' worden getrokken dan in de islamitische wereld, stelde hij. De demonstratie voor het Amerikaanse consulaat in september 2012 tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' was bedoeld om de woede te kanaliseren. Om het Nederlandse volk te laten zien hoe heftig de moslims door die film waren gekwetst.

Het is namelijk zo erg, dat Abou Moussa nog liever heeft dat zijn been wordt gebroken, of een tand wordt uitgetrokken. 'Dat is minder pijnlijk dan het beledigen van de profeet.' Als hij dan roept tijdens het protest dat de umma (de islamitische geloofgemeenschap) in opstand moet komen en zegt dat 'de legers erop uit moeten trekken', is dat geen aansporing tot het gebruik van geweld. 'Dat is retoriek, want het slaat natuurlijk nergens op.'
De kreet 'Obama, Obama, we zijn allemaal Osama', is bedoeld als 'contra-controverse'. Zo van: 'Jullie kwetsen ons, eens kijken wat jullie kunnen accepteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden