Update

Rol CDA-dissidenten lijkt definitief uitgespeeld

Nu Ad Koppejan niet meer beschikbaar is voor een plek in de Tweede Kamer, zo bleek vandaag bij de presentatie van de conceptkandidatenlijst van het CDA, lijkt de rol van de zogenoemde CDA-dissidenten definitief uitgespeeld. Koppejan en Kamerlid Kathleen Ferrier verdwijnen van het politieke toneel.

Pieter Sabel
Ad Koppejan en Kathleen Ferrier in oktober 2010 na fractieberaad van het CDA over het regeer- en gedoogakkoord. De fractie stemde uiteindelijk unaniem in. Beeld ANP
Ad Koppejan en Kathleen Ferrier in oktober 2010 na fractieberaad van het CDA over het regeer- en gedoogakkoord. De fractie stemde uiteindelijk unaniem in.Beeld ANP

En niet vanwege die dissidente rol, benadrukt de partij constant. 'Van alle Kamerleden nemen we met pijn in het hart afscheid', zei partijvoorzitter Ruth Peetoom vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. 'Sommigen hebben daar zelf voor gekozen, voor sommigen was er gisteravond iets minder goed nieuws.'

Koppejan en Ferrier verwierven vooral bekendheid door hun aanhoudende en openlijke protest tegen samenwerking met de PVVals gedoogpartner in een minderheidskabinet met de VVD. De twee waren aanvankelijk tegen de samenwerking. Uiteindelijk draaiden Ferrier en Koppejan bij.

Overigens is het niet zo dat Koppejan helemaal niet benaderd is voor een plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. De plek die hem aangeboden werd, vond hij te laag.

Kathleen Ferrier, die zich de afgelopen tijd met name op het dossier van de achttienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel liet horen, besloot zelf niet terug te willen keren in de Kamer. Ze zat namens het CDA sinds 2002 in de Kamerfractie, Koppejan sinds 2006.

Bewindslieden
Het CDA kiest op de conceptkandidaten overigens voor veel nieuwe gezichten. Negen plekken op de lijst worden bekleed door zittende CDA-fractieleden, en op de lijst is geen enkel lid van het kabinet te vinden dat namens de partij zitting had in het minderheidskabinet van CDA en VVD. Henk Bleker (nu demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) maakte, toen bekend werd dat hij niet tot lijsttrekker van de partij werd gekozen, al bekend niet op de lijst voor de Tweede Kamer te willen zitten. Ook Maxime Verhagen, minsiter van Economische Zaken in het kabinet-Rutte, staat niet op de lijst. Hetzelfde geld voor minister van Defensie Hans Hillen, minister van Financiën Jan Kees de Jager, minister van Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt, staatssecretarissen Ben Knapen (Buitenlandse Zaken), Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) staan niet op de lijst.

De advieslijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 is opgesteld door het partijbestuur. De lijst wordt voorgelegd aan lokale afdelingen. Als die instemmen, wordt de lijst voorgelegd aan het partijcongres op 30 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden