Rokkenjager

Was ik in september 1997 misschien toch iets te voorbarig toen ik Elizabeth George tot 'koningin van de misdaad' uitriep ten koste van Ruth Rendell?...

Frans van Schoonderwalt

Nu, bijna vier jaar later, blijkt Rendell weer onwrikbaar op haar troon te zitten. George heeft nauwelijks of niet aan kwaliteit ingeboet, maar haar Engelse collega schrijft sprankelender en boeiender dan ooit. Haar jongste verhalenbundel, De strandbutler, bewees haar veelzijdigheid. Haar nieuwste psychologische thriller, Adam and Eve and Pinch Me (Hutchinson, import Van Ditmar; fl 75,35), is het zoveelste bewijs van haar weergaloze vertelkunst en ongebreidelde fantasie.

Het pseudoniem Barbara Vine ontbreekt op de cover van Adam and Eve. Vine was Rendells alter ego wanneer ze haar inspecteur Wexford (tijdelijk) terzijde schoof om aan een ander soort thriller dan een politieroman te werken. In Groot-Brittannië was die naam een begrip, op het Europese vasteland gaf menige uitgever - ook in Nederland - de voorkeur aan Rendell.

In de dagen dat Agatha Christie de 'koningin van de misdaad' was, gebruikte ze diverse keren een kinderversje als boektitel. Is het een hommage dat Rendell nu hetzelfde doet? Het is een rijmpje dat graag wordt geciteerd door Jock Lewis, alias Jeff Leigh, alias Jeffrey Leach, een rokkenjager die zich op het liefdespad niet laat weerhouden door zijn huwelijkse status. Hij is voortdurend op zoek naar vrijgezelle vrouwen met geld en aanzien. Zodra echter de band te eng wordt, slaat hij op de vlucht, meestal een hoop geld meesnaaiend.

Soms is de manier waarop JL de draad doorsnijdt tamelijk drastisch. Zo laat hij Minty Knox schriftelijk weten te zijn omgekomen bij een treinongeluk. Sindsdien ziet Minty geregeld geesten; niet alleen die van haar geliefde, maar ook van diens moeder en van haar eigen tante. Zo kort samengevat lijkt sprake van een horrorverhaal, maar Rendell houdt het geloofwaardig.

De moord op JL in een Londense bioscoop heeft onverwacht verstrekkende gevolgen voor een grote groep personen die ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben. Ingrijpend is het vooral voor een homoseksueel parlementslid dat, om zijn geaardheid te verbergen, met de ex-vrouw van JL trouwt. Het societyhuwelijk krijgt veel publiciteit en nog meer wanneer blijkt dat de ex-vrouw helemaal nog geen ex-vrouw was en dus bigamie heeft gepleegd. Met veel venijn beschrijft Rendell hoe schaamteloos de Engelse media dan te werk gaan.

De ontknoping is er weer een waarop Rendell patent heeft. En dat zegt de liefhebbers genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden